Nieuws

Voedselautoriteit stopt verscherpt toezicht bij Van Hattem in Dodewaard

Slachterij Van Hattem uit Dodewaard staat niet meer onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
DODEWAARD - Slachterij Van Hattem uit Dodewaard staat niet meer onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Slachterij Van Hattem uit Dodewaard staat niet meer onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De toezichthouder heeft besloten dat Van Hattem zich voldoende hersteld heeft om weer onder het reguliere toezicht te vallen. Van Hattem kwam vorig jaar in opspraak, omdat het bedrijf verdacht wordt van fraude met paardenvlees. Het bedrijf ging failliet en is inmiddels onder een nieuwe naam verder gegaan: Holland Vlees Service B.V.
Sinds de opstart van het nieuwe bedrijf in april vorig jaar staat Holland Vlees Service onder verscherpt toezicht. Uit rapporten van de NVWA die Omroep Gelderland via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft gekregen, blijkt dat Van Hattem afgelopen jaar nog wel twee boetes heeft gekregen voor tekortkomingen bij de slacht. Ook is het bedrijf nog aangesproken op een aantal bedrijfsprocedures die niet voldeden. Maar volgens de NVWA heeft het bedrijf zich voldoende hersteld. Over de tekortkomingen zijn met het bedrijf afspraken gemaakt.

'Tracering is op orde'

Directeur Ben van Hattem is blij dat de toezichthouder vertrouwen heeft in het bedrijf. 'Vorig jaar september is er een auditcontrole geweest en wij hebben nu te horen gekregen dat alles in orde is.' Begin vorig jaar kwam Van Hattem in de problemen omdat het vlees door een slechte administratie niet goed te traceren was. Van Hattem zegt de tracering nu volledig op orde te hebben. 'Met één druk op de knop kunnen we nu precies laten zien wat er is binnengekomen en wat er waarheen is uitgevoerd.' De NVWA zegt dit nog niet getest te hebben, maar gaat ervan uit dat het Van Hattem nu wel lukt om bij een calamiteit binnen vier uur de juiste informatie te kunnen overleggen.
Dat de NVWA vertrouwen heeft in Van Hattem blijkt volgens hem uit het feit dat de NVWA hem een half jaar geleden de opdracht gaf om 3000 kalveren te slachten die uit de handel werden genomen van een derde partij.

Rechtszaak

Van Hattem zit inmiddels nog steeds in onzekerheid over de zaak waarin het bedrijf beschuldigd wordt van fraude met paardenvlees. Of en wanneer er een rechtszaak komt, is niet bekend. 'Wij horen helemaal niets van de NVWA. Wij weten nog steeds niet wat we nu precies verkeerd hebben gedaan. Wisten we maar wat we fout hebben gedaan', zegt Van Hattem.
Op de eis van vijf jaar gevangenisstraf die de officier van justitie deze week tegen Willy Selten heeft geëist in een ander paardenvleesfraudezaak, wil Van Hattem niet ingaan.