Nieuws

Megabioscopen in Gelderland, is het nog rendabel?

ARNHEM - In Arnhem en Nijmegen worden op hetzelfde moment twee nieuwe megabioscopen gebouwd. Bij het station in Arnhem verrijst de nieuwste vestiging van Pathé. Die vervangt de huidige Rembrandtbioscoop. Het complex gaat negen zalen met daarin 1700 stoelen tellen.
In Lent bij Nijmegen komen acht zalen en 2200 stoelen. De bioscoop is een onderdeel van Cinemec, dat ook al een grote bioscoop in Ede heeft. Beide nieuwe bioscopen openen eind dit jaar.

Te hard van stapel?

Het aantal bioscoopbezoekers blijft sinds enkele jaren gelijk. Het is dus afwachten of de nieuwe filmzalen genoeg bezoekers trekken. De Nijmeegse bioscoopkenner Constant Hoogenbosch heeft er zijn twijfels over: 'Lopen we niet te hard van stapel? Twee grote nieuwe bioscopen. En in Arnhem ook nog een nieuw filmhuis met vijf zalen'.
'En dat terwijl het aantal bezoekers al jaren gelijk blijft? Ik moet het nog zien. De videotheken zijn ook al verdwenen en ook thuis worden de mogelijkheden steeds beter om film te kijken. Bioscopen moeten daarom wel investeren in de allernieuwste trucjes en megagrote schermen, zodat de bezoeker een totaalbeleving krijgt.'

Aanbod creëert vraag

Aline Willemsen, onderzoeksmedewerkster van het bureau Filmonderzoek, is wat optimistischer: 'Het valt nooit precies te zeggen hoe goed een bioscoop gaat draaien maar in het begin zie je meestal wel een piek bij een nieuwe bios. Het aanbod creëert de vraag. De aanloop gaat in het begin heel erg omhoog en bij de rest in de omgeving wat omlaag, daarna stabiliseert het wel weer. Naar de film gaan is nog steeds een uitje en trekt vaak families, maar ook in studentensteden scoort bioscoopbezoek. Die gaan graag naar nieuwe, moderne zalen. Ik verwacht dus zeker niet te weinig bezoek voor een nieuwe bioscoop.'

Stabiel maar gedaald

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) blijkt dat het aantal bezoekers de afgelopen twee jaar gelijk is gebleven. In totaal gingen er elk jaar 30,8 miljoen bezoekers naar de film. Doordat er meer en grotere bioscopen zijn gebouwd, is de bezettingsgraad gedaald. Het totaal aantal stoelen groeide in 2014 met ruim 4.500 tot ruim 140.500.