Roemeense tafeltennistopper verdwaalt in hartje Amsterdam

APELDOORN - De Roemeense tafeltennisser Paul Haldan vlucht in 1983 naar Nederland en belandt daarbij in de rosse buurt van Amsterdam. Haldan is 18 en wil per se in de Europese top gaan tennissen. Hij besluit in hartje Amsterdam om zijn landgenoten in een winkelstraat te verlaten en holt zonder het in de gaten te hebben de Wallen op.

De sporter kijkt in Clubgenoten vol emotie terug op dat voor zijn verdere leven bepalende moment.In zijn vaderland is beter worden door het spelen van veel buitenlandse toernooien geen optie, in het arme land is daar geen geld voor. Haldan besluit om in Nederland te blijven en meldt zich bij TTV De Veluwe in Apeldoorn, de club waartegen hij kort daarvoor nog met zijn Roemeense club heeft gespeeld.

Geheime dienst ondervraagt familie

Haldan heeft in Roemenië alleen zijn broer verteld wat hij van plan is, zijn moeder wil hij niet ongerust maken. De familie krijgt nog wel bezoek van de Roemeense geheime dienst, maar dat loopt met een sisser af. De jonge tafeltennisser was een aanstormend talent bij zijn club Craiova en binnen de nationale selectie.

Het liefst zou Haldan naar Zweden gaan, op dat moment tafeltennis-mekka van Europa. Zweden en ook Duitsland blijken een brug te ver en met hulp van bestuursleden en sponsoren van de Apeldoornse club belandt hij in Gelderland. Voor de club en de speler blijkt dat een gouden greep, De Veluwe wordt met Haldan nog sterker en verovert de ene na de andere landstitel.

Ontmoeting Van Agt

De Roemeen past zich snel aan en ontmoet bij taallessen (de Brabantse) Commissaris der Koningin Dries van Agt. Of die ontmoeting een rol heeft gespeeld bij een snelle naturalisatie is niet duidelijk, maar Haldan krijgt zijn Nederlandse pas. Hij kan uitkomen voor het Nederlands team en boekt met ploeggenoten als de broers Van Spanje een indrukwekkende serie overwinningen.

In totaal is de tafeltennisser goed voor 6 Nederlandse enkelspeltitels, twee dubbels en 8 NTTB-cups. Hij is voor Nederland actief op EK's en WK's en beleeft zijn hoogtepunten in 1991 bij een wereldbekerwedstrijd in Japan en op de Olympische Spelen in Barcelona in 1992. Op de Spelen verslaat hij de Zweed Appelgren in een zinderende partij en bereikt de laatste 16, in Japan haalt hij de finale ten koste van twee Chinese top 3-spelers. In 2004 sluit Haldan zijn professionele loopbaan af in de Duitse Bundesliga. Omdat hij ook als bondscoach voor Nederland actief is geweest duiken ook een paar bekende internationals op tijdens de reünie bij de club in Apeldoorn.

Paul Haldan en zijn teamgenoten waren vrijdag 12 juni vanaf 18.20 uur te zien in Clubgenoten van Omroep Gelderland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Clubgenoten Nieuws
Deel dit artikel: