Voorzitter: 'We kunnen verder met de Donjon in Nijmegen'

NIJMEGEN - Voorzitter Leon Eijkhout van de Stichting Donjon Nijmegen is blij dat de gemeenteraad van Nijmegen groen licht heeft gegeven voor de herbouw van de middeleeuwse toren in het Valkhofpark.

'We kunnen aan de slag. Praten met huurders, met investeerders en daarna met de banken. In die volgorde.' Voorzitter Leon Eijkhout van de Stichting Donjon Nijmegen is blij dat de gemeenteraad van Nijmegen woensdagavond heeft ingestemd met het bestemmingsplan dat de herbouw van de toren en de herinrichting van het omliggende Valkhofpark mogelijk maakt. De herbouw zelf is het pakkie-an van de stichting die zich de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor de terugkeer van de gezichtsbepalende middeleeuwse toren, die eind 18e eeuw werd afgebroken om de bouwmaterialen te herbenutten.

Tijdelijke toren was publiekstrekker

Eijkhout is de man achter de tijdelijke herbouw in 2005 ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad. De toren van steigerpijpen en doek bleek een publiekstrekker van jewelste en gaf nieuw elan aan de herbouwplannen.

(De tijdelijke donjon van steigerpijp en doek)

In een referendum in 2006 gaf een meerderheid van de Nijmeegse bevolking aan het plan te steunen. In de jaren daarna werd een bouwplan gepresenteerd, kwamen een nieuw plan en een nieuwe architect en een nieuw herinrichtingplan voor het Valkhofpark, opdat de evenementen die er jaarlijks worden gehouden ook in de toekomst een plek hebben. De stichting legde in de tussentijd contact met potentiële huurders en geldschieters.

Eijkhout las donderdag met enige verbazing in De Gelderlander dat - inmiddels voormalig - bestuurslid Raf Terwindt, telg van het bekende Nijmeegse ondernemersgeslacht en contactpersoon voor en namens potentiële investeerders, terughoudend is over het animo van die investeerders. 'De tijden zijn intussen wel veranderd voor de vastgoedondernemers. Er is nu sprake van een crisis', aldus Terwindt. 

Eerst de huurders

Volgens Eijkhout moet de soep niet zo heet worden gegeten. Wat hem betreft is en blijft Terwindt aanspreekpunt voor de investeerders, maar is het nu zaak eerst contracten te sluiten met de grote Nijmeegse partijen die eerder interesse hebben getoond in het huren van een van de verdiepingen in de toekomstige Donjon. De stichting wil zaken doen met grote partijen die de ruimtes willen gebruiken voor bijvoorbeeld presentaties en symposia. De Radboud Universiteit is een van die partijen.

Eijkhout: 'We kunnen nu aan de slag om langlopende huurcontracten af te sluiten. Als die er zijn, zien de investeerders dat het loont met geld over de brug te komen. Daarna kunnen we naar de bank.'  De terughoudendheid van Terwindt op een moment dat de Nijmeegse politiek groen licht geeft, vindt hij 'jammer'. 

De stichting meldde eerder uit te gaan van een totale bouwsom van 3,75 miljoen euro. Van dat bedrag zou zo'n 1,25 miljoen van lokale investeerders moeten komen en zo'n 1,75 miljoen van de bank. De resterende 7 ton moet worden bijeengebracht met publieksactiviteiten.

'Nijmegen krijgt hele toren of geen toren'

De stichting gaat eind deze maand om de tafel met alle betrokken partijen om een gezamenlijke koers uit te zetten. Eijkhout heeft er vertrouwen in dat oude afspraken worden nagekomen en voldoende huurders kunnen worden binnengehaald om eventuele twijfelende investeerders over de streep te trekken. Het is wat hem alles of niets en er is ergernis over de twijfelaars 'die bang zijn dat we onvoldoende geld hebben en een halve toren in het park zullen neerzetten'. Nijmegen staat hier verder buiten, de toren is de verantwoordelijkheid van de stichting en het is alles of niets: Nijmegen krijgt de Donjon zoals we die voor ogen hebben, of er komt niets'. Eijkhout verwijst hiermee onder meer naar een - niet gesteunde - motie van GroenLinks en Gewoon Nijmegen - die het plan financieel onvoldoende onderbouwd noemen.

 

 

Meer over dit onderwerp:
Geschiedenis Nijmegen
Deel dit artikel: