Nekbreken ganzen gaat niet door; vogels nergens te zien

LOO - Het doden van 1600 grauwe ganzen in Gelderland door hun nek te breken, gaat niet door. De Fauna Beheer Eenheid (FBE) Gelderland ziet er vanaf, omdat de ganzen zich niet laten zien.

Over het plan voor het vangen, maar vooral over het doden van de ganzen is nogal wat te doen geweest. De Partij voor de Dieren vroeg herhaaldelijk om opheldering over de methode waarmee de ganzen gedood zouden worden.

Een gespecialiseerd bedrijf was ingehuurd om de ganzen te vangen en te doden door hun nek te breken met een speciaal apparaat. Het was voor het eerst dat in Gelderland deze bestrijdingsmethode zou worden ingezet. Nu de ganzen in de rui zijn, kunnen ze niet vliegen en was de verwachting dat ze makkelijke te vangen zouden zijn.

Geen vogel te zien

Het bedrijf zou aan de slag gaan in de natuurgebieden Loowaard bij Duiven, Erfkamerlingsschap bij Lobith, Klompenwaard bij Fort Pannerden, Veluwerandmeren, Vaalwaard bij De Steeg en Wellsche Waard bij Ammerzoden.

In een aantal uiterwaarden werd tijdens de laatste voorbereidingen nog geen 10 procent van de verwachte aantallen ganzen aangetroffen. Juist in deze uiterwaarden zouden 1400 van de 1600 ganzen worden gevangen.

37.500 ganzen moeten dood

Er zijn te veel grauwe ganzen. In 2014 veroorzaakten de ganzen in Gelderland voor ongeveer 1,5 miljoen euro aan (landbouw)schade. Dit jaar moeten er 37.500 ganzen gedood worden.

De verwachting is dat hier op korte termijn geen verandering in komt. Er wordt onderzocht waarom die grote aantallen ganzen niet te vinden zijn.

Jagers moeten blijven schieten

Volgens het Ganzenbeheerplan van de Faunabeheereenheid moet in Gelderland dit jaar het aantal grauwe ganzen met 37.500 worden verminderd. Nu het vangen dit jaar afvalt, wordt onverminderd een groot beroep gedaan op de inzet van jagers om door middel van afschot de situatie beheersbaar te maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Natuur Provincie Nieuws
Deel dit artikel: