Nieuws

Vier vragen over referendum koopzondag in Ede

Hangt dit doek na de zomer in Ede?
Mogen de winkels in Ede binnenkort ook zondags open? Woensdag kunnen de inwoners daar in een referendum over adviseren.
EDE - Mogen de winkels in Ede binnenkort ook zondags open? Woensdag kunnen de inwoners daar in een referendum over adviseren.
Vier vragen en antwoorden over het referendum.

Waarom een referendum?

Op 1 juli 2013 is de nieuwe winkeltijdenwet ingegaan. Gemeenten kunnen zelf bepalen of winkels op zondag open mogen zijn. In Ede is besloten om daar een referendum over te houden. Het onderwerp ligt daar zeer gevoelig. Zo zijn de drie grootste partijen (SGP, CDA en ChristenUnie) tegen.

Wanneer en waar kan worden gestemd?

Alle inwoners van de gemeente Ede van 18 jaar en ouder kunnen woensdag van 7.30 tot 21.00 uur stemmen. Dat kan alleen bij de stemlokalen in de eigen woonplaats. Dus inwoners kunnen niet in andere dorpen in de gemeente terecht.

Welke vragen worden aan de Edenaren voorgelegd?

Het referendum bestaat uit drie vragen:
1. Moet de gemeente Ede het mogelijk maken dat alle winkels in de hele gemeente Ede open kunnen op zon- en feestdagen van 12.00 -17.00 uur?
2. Moet de gemeente Ede het mogelijk maken dat de supermarkten/bouwmarkten in uw woonplaats open kunnen op zon- en feestdagen van 12.00 -17.00 uur?
3. Moet de gemeente Ede het mogelijk maken dat alle winkels in Ede Centrum open kunnen op zon- en feestdagen van 12.00 -17.00 uur?
Elke vraag kent drie mogelijke antwoorden:
1. Nee
2. Ja, maximaal twaalf (nader te bepalen) zon- en feestdagen per jaar
3. Ja, alle zon- en feestdagen

Is de uitslag van het referendum bindend?

Nee. Het is een raadplegend referendum. De gemeenteraad is benieuwd naar de mening van de Edenaren, maar de raad kan de uitslag naast zich neerleggen.