Nieuws

Natte tuinen bij omwonenden sluis Eefde; Rijkswaterstaat doet onderzoek

Omwonenden van de sluis bij Eefde hebben geklaagd over wateroverlast.
ARNHEM - Omwonenden van de sluis bij Eefde hebben geklaagd over wateroverlast.
Ze hebben vooral natte tuinen. Rijkswaterstaat onderzoekt nu of de problemen te maken hebben met het Twentekanaal. Als dat het geval is, kan de aannemer die een tweede sluis gaat bouwen, hier rekening mee houden en voorkomen dat er nog meer overlast komt.
Om de hoogte van het grondwater te monitoren zijn peilbuizen in de omgeving van de sluis geplaatst. Hiermee kan Rijkswaterstaat zien of uitbreiding van de sluis van invloed is op de grondwaterstanden.

Huidige wateroverlast niet door grondwater

De eerste metingen geven aan dat er geen relatie is tussen het Twentekanaal en de wateroverlast. De peilbuismetingen en onderzoek naar de opbouw van de bodem tonen aan dat de overlast waarschijnlijk komt door plaatselijk voorkomende stagnerende bodemlagen. Op die locaties kan regenwater niet in de bodem doorsijpelen waardoor er plassen ontstaan.

Oproep om overlast te melden

Omdat nog niet op alle locaties waar wateroverlast is peilbuizen staan, moeten deze ook nog gecontroleerd worden. Rijkswaterstaat roept mensen op, die structureel wateroverlast hebben, zich te melden zodat zij opgenomen kunnen worden in het grondwatermeetnet.