Nieuws

'Geen hongerloon meer voor herintreders ISWI'

'Geen hongerloon meer voor herintreders ISWI'
De ongeveer 100 werklozen die voor Sociale Dienst ISWI werken, moeten betaald krijgen voor wat ze doen.
AALTEN - De ongeveer 100 werklozen die voor Sociale Dienst ISWI werken, moeten betaald krijgen voor wat ze doen.
Dat vindt vakbond FNV.
ISWI, de gemeenschappelijke sociale dienst van Oude IJsselstreek en Aalten is in opspraak geraakt omdat de werklozen die in een reintegratietraject zitten, soms jarenlang zonder begeleiding werken en nog niet eens minimumloon krijgen. Ze werken in fabriekshallen in Dinxperlo en Ulft waar ze onder andere kunstbloemen moeten vouwen.
De FNV vindt dit onacceptabel en vindt dat de werknemers betaald moeten krijgen. De ISWI wordt bestuurd door wethouders van de twee gemeenten en die zouden dit volgens de FNV dan ook moeten veranderen.

Dreigen met sancties

Werknemers durven bijna niet naar buiten te komen met het verhaal dat ze niet betaald krijgen. 'Dan wordt er vanuit de bedrijven gedreigd met sancties, terwijl zij alleen voor hun recht op willen komen. De bedrijven zeggen dan meestal: 'Je houding is niet goed. We proberen je te korten op je uitkering', aldus Hans Hupkes van de FNV. 
Hans Hupkes over de flyer-actie bij Radio Gelderland
Woensdag komt de kwestie aan de orde in een raadsvergadering van de gemeente Aalten. Maandagochtend flyerde de FNV bij één van de leer- werkcentra van ISWI en roept alle mensen op om naar die vergadering te komen woensdag.
'Met het flyeren hebben we voornamelijk als doel om de raadsleden eens goed aan te spreken, zodat ze wat veranderen. Dat moet wel in goed overleg. Mocht dat niet lukken, dan zullen we de gang naar de rechter moeten maken', zo zegt Hupkes.