'Elburg blundert met monumentale bruggen'

ELBURG - De monumentale bruggen van Elburg zijn 'verkracht' tijdens de restauratie.

Dat zegt CDA-raadslid Jan Neijzen. Het brugdek is hoger geworden door een versteviging, de vorm van de bruggen is daardoor aangetast.

De bruggen zijn verstevigd om het vrachtverkeer aan te kunnen. Daarvoor is een versteviging aangebracht, die boven de originele brugrand uitsteekt. Om dat aan te passen moet er een extra laag stenen op de brug worden gemetseld. Ook zouden de verkeerde stenen zijn gebruikt om de bruggen te herstellen.

Plompe bruggen

Jan Neijzen vindt dat maar niets. 'In de vergunning staat heel duidelijk dat het wegdek op dezelfde hoogte moet blijven, maar dat steekt er nu 20 centimeter boven uit. Het zijn nu hele plompe bruggen geworden. Ik weet niet of de aannemer een fout heeft gemaakt, of dat de gemeente verkeerde bouwtekeningen heeft aangeleverd.' Om daar duidelijkheid over te krijgen heeft Neijzen raadsvragen gesteld over de kwestie.

Wel de goede stenen

De gemeente wil weinig zeggen over de fout. 'Er loopt een intern onderzoek,' zegt voorlichter Jean-Paul Lamers. Wel benadrukt hij dat er niet de verkeerde stenen worden gebruikt in de nieuwe brug. 'Ze lijken misschien nieuw, maar dat komt door het zandlaagje dat er op zit. De monumentencommissie is vanaf het begin bij de renovatie betrokken en heeft ook ingestemd met de plannen.'

Foto's Jan Neijzen

Meer over dit onderwerp:
Elburg
Deel dit artikel: