Hoogwerker in Oosterwolde valt om: 1 dode en 11 gewonden

OOSTERWOLDE - Bij een ongeluk met een hoogwerker in Oosterwolde (gemeente Oldebroek) zijn zaterdagmiddag een dode en 11 gewonden gevallen.

10 gewonden moesten naar het ziekenhuis. 2 gewonden zijn er ernstig aan toe. Onder de gewonden zijn 8 kinderen.

Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn viel de hoogwerker op een man van 48 uit Oosterwolde. Hij is ter plaatse overleden. De man heeft een vrouw en 3 kinderen. 'Het is niet te bevatten. Zo'n stralende dag en dan gebeurt dit', zegt hij.

De hoogwerker stond bij een oldtimershow op een terrein aan de Oostendorperstraatweg. Grondeigenaar Gerrit van't Hof reageerde geschokt.

De gewonden zaten in het bakje van de hoogwerker en ook op de grond zijn mensen gewond geraakt. Hoe het kon dat de hoogwerker omviel, is nog niet bekend.

Ziekenhuizen

De 10 gewonden (leeftijd variërend van 4 tot en met 23 jaar) die naar het ziekenhuis moesten, zijn naar Zwolle en Harderwijk gebracht. Volgens de politie is bovendien een groot aantal mensen lichtgewond geraakt, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. De politie en de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. 

De gewonden die naar het ziekenhuis zijn vervoerd:

  • Een jongen en meisje van 4 jaar uit Oude Pekela
  • Een 10-jarige jongen uit Dronten
  • Drie jongens van 7, 8 en 10 jaar uit Oldebroek
  • Een vrouw van 23 jaar uit Oosterwolde
  • Een jongen van 8 jaar uit Kamperveen
  • Een man van 20 jaar en een jongen van 6 jaar uit Doornspijk

Politie zoekt filmpjes en foto's van het ongeluk

De gemeente Oldebroek regelde opvang voor de slachtoffers en hun familie in de Dorpskerk in Oosterwolde. De politie zoekt foto's of filmpjes die kort voor, tijdens en na het fatale ongeval zijn gemaakt.

Op het moment van het ongeluk woonden 400 tot 500 belangstellenden de show bij.

Er landden in Oosterwolde 3 traumahelikopters. Hulpdiensten uit de hele omgeving waren opgeroepen.

Liveblog:

18.15: We sluiten het liveblog.

17.45: Er zijn volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn ook gewonden overgebracht naar het ziekenhuis in Harderwijk.

17.30: In het bakje van de hoogwerker zat ook een vrijwilliger van de Stichting Veluwse Wensambulance. Deze man raakte niet gewond en heeft eerste hulp verleend, meldt de stichting.

17:10: De eigenaar van het terrein doet zijn verhaal.

17.05: Van de zes gewonden die in het ziekenhuis in Zwolle liggen, zijn er twee ernstig gewond. Over de aard van de verwondingen kan ziekenhuismanager Sido Lublink nog niets zeggen. 'Het is nog te pril.'

16.40: Zes gewonden, onder wie vier kinderen, zijn naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Dat meldt een woordvoerster. Het gaat om licht- en zwaargewonden. Twee gewonden moeten waarschijnlijk geopereerd worden.

16.25: Burgemeester Adriaan Hoogendoorn tegen onze verslaggever: 'Dit is niet te bevatten.'

16.15: Volgens de eigenaar van het landgoed viel de hoogwerker op een man, die op slag dood was. Een gewonde die er slecht aan toe is, is naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht. Andere gewonden zijn naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.

16.00: De eerste bewegende beelden staan op de site.

15.58: Stichting Veluwse Wensambulance uit Elburg is op de show ter promotie. 'Vrijwilligers hebben eerste hulp verleend', zegt een woordvoerder. Hij noemt het een heftige gebeurtenis voor de vrijwilligers. 'Iedereen kent elkaar.'

15.55: De oldtimershow werd voor de 14e keer gehouden. De show begon om 10.00 uur, op het terrein van loonbedrijf Van de Put. Op de show zijn oude tractoren, stationaire motoren, auto's, motor- en bromfietsen te zien. Verder: attracties en spelletjes voor kinderen.

15.50: Het aantal gewonden is naar beneden bijgesteld. Er zijn 10 gewonden, van wie 3 ernstig. 'Het is niet te bevatten. Zo'n stralende dag en dan dit', aldus burgemeester Hoogendoorn.

15.45: Volgens het ANP heeft de politie gezegd dat de kinderen op stap waren met de Stichting Wens Ambulance, die de laatste wens van een niet-mobiele terminale patiënt in vervulling laat gaan.

15.30: Er zijn 20 gewonden, zowel op de grond als in de hoogwerker. Politie en  arbeidsinspectie doen onderzoek.

15.20: Voor zover nu bekend is er sprake van 10 gewonden en een dodelijk slachtoffer, meldt de politie.

15.15: Politie, brandweer en traumahelikopters zijn aanwezig, zeggen getuigen.

15.05: De burgemeester zegt dat er een dode is te betreuren.

14.44: De politie meldt dat er een hoogwerker is omgevallen aan de Oosterdorperstraatweg in Oosterwolde. Er zijn meerdere gewonden.

Meer over dit onderwerp:
Ongeval Oldebroek
Deel dit artikel: