Nieuws

Doek valt voor sociaal werkbedrijf Hameland (1500 man)

WINTERSWIJK - Voor de 1500 werknemers Hameland gaat het nodige veranderen omdat dit sociaal werkbedrijf wordt opgeheven.
De 4 Achterhoekse gemeenten en Haaksbergen hebben daartoe besloten, zij zijn 'eigenaar' van Hameland. 
Ze behouden werk en loon, alleen kan de plek waar ze aan de slag moeten en de ploeg waarmee ze werken, veranderen. Dat geldt vooral voor de mensen 'binnen'. Bij Hameland werken mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Simpel werk

Bij de sociale werkvoorziening werken mensen 'binnen': zij verrichten (doorgaans) simpel werk als inpakken of sorteren op een locatie van Hameland. Ook worden werknemers van het sociale werkbedrijf  gedetacheerd: zij worden bij een ander bedrijf ondergebracht en werken daar ter plekke.
De medewerkers werden donderdag per brief over het nieuws geïnformeerd. Daarin is te lezen dat de colleges van Winterswijk, Aalten, Berkelland, Winterswijk en Haaksbergen 28 april besloten het sw-bedrijf op te heffen. De gemeenteraden moeten hier nog mee instemmen.

Participatiewet

De verandering heeft te maken met de nieuwe participatiewet en de landelijk voorgeschreven opheffing van de sociale werkbedrijven. De nieuwe wet, die per 1 januari 2015 is ingegaan, schrijft voor dat de geméénten meer sociale taken moeten uitvoeren. De sociale werkplaatsen moeten 1 januari ophouden te bestaan.
De gemeenten moeten de bestaande rechten en plichten van de Hamelandwerknemers respecteren. Dat betekent dat ze de 1500 sw'ers zelf in dienst moeten nemen of daar een stichting voor op moeten richten. De gemeenten moeten nog beginnen aan de voorbereidingen daarvoor.'Ze gaan nog bepalen wat ze de werknemers voor werk aanbieden.

2016 of 2017

Hoe snel de veranderingen ingaan, hangt af van de constructie waaronder de Hamelanders vallen. De mensen die op de sociale werkvoorzieningen gestationneerd zijn - de binnenwerkers - vallen tot 1 januari 2017 onder de Hamelandconstructie.
Voor de personen die vanuit Hameland bij een bedrijf zijn ondergebracht, verandert de situatie per 1 januari 2016 al. De gedetacheerde sw'ers krijgen nog dit jaar een gesprek over hun toekomst.
De begeleiding van de sw'ers blijft gehandhaafd. De gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk kopen de begeleiding van de sw-medewerkers die gedetacheerd zijn per 1 januari 2016, of zoveel eerder als mogelijk, hoogstwaarschijnlijk in bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).