Verdachten ontvoeringen Waterkwartier Nijmegen blijven in cel

ARNHEM - De vier verdachten die in januari dit jaar na een grote politie-inval in Nijmegen, Lent, Beuningen en Groesbeek werden opgepakt voor betrokkenheid bij ontvoeringen, blijven in de cel.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald.

De mannen zouden achter twee ontvoeringen zitten in het Nijmeegse Waterkwartier. Op 24 oktober vorig jaar werd een vrouw bij de bushalte in een auto getrokken door mannen met bivakmutsen. Ze werd meegenomen naar haar woning waar ze haar vertelden dat ze op zoek waren naar geld. Een week later werd een man uit dezelfde wijk ontvoerd. Ook hij kreeg te horen dat ze geld wilden.

De advocaten van drie van de vier verdachten vroegen dinsdag om hen vrij te laten in afwachting van hun proces, maar de rechter stemde daar niet mee in.

No Surrender

De ontvoeringen hadden te maken met een opgerolde hennepkwekerij in Dodewaard, waar in februari drie mannen voor zijn veroordeeld. Drie van de vier vermeende ontvoerders (21, 29, 30 en 40 jaar oud) zijn lid van motorclub No Surrender. Bij de politie-inval zijn ook wapens en drugs gevonden.

Meegaand

De 29-jarige man uit Lent, die 'Road Captain' bij No Surrender was, heeft bij de politie de 40-jarige medeverdachte uit Nijmegen aangewezen als opdrachtgever. Zelf zou hij geen nee hebben durven zeggen. Volgens zijn advocaat heeft de man uit Lent een erg meegaand karakter, wat hij graag onderzocht wil hebben.

Steriele gaasjes

De 40-jarige Nijmegenaar was 'Prospect' bij de motorclub, een soort aspirant-lid. Hij heeft ernstige gezondheidsklachten. Zo heeft hij geen stem meer, omdat bij een operatie zijn stembanden zijn beschadigd. Volgens zijn advocaat heeft hij wonden aan keel en benen, die hij moet deppen met toiletpapier, omdat hij in de gevangenis geen steriele gaasjes krijgt. 'Schrijnend en inhumaan', volgens zijn advocaat, die daarom om zijn vrijlating vroeg. De rechtbank wees dat verzoek af.

Waarschijnlijk wordt de zaak pas in het najaar inhoudelijk worden behandeld.


Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel: