Huishoudelijke hulp: al 4 Gelderse gemeenten teruggefloten

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem buigt zich vandaag over de huishoudelijke hulp in Bronckhorst.

De 82-jarige Evert Baerends uit Hummelo vindt het onterecht dat hij nog maar 2 uur in de week wordt geholpen met schoonmaak in plaats van 5 uur. Eerder werden al 4 Gelderse gemeenten door de rechter teruggefloten.

Montferland

Montferland was de eerste gemeente die werd gedwongen haar besluit terug te draaien. Ook daar waren het twee 82-jarige inwoners die de gemeente voor de rechter daagden. Gerda Roes-Berendsen en Cor Kruunenberg zaten sinds 1 januari zonder hulp, omdat Montferland de eerste 3 uur niet vergoedt.

De rechtbank in Arnhem bepaalde 9 maart dat Montferland de twee per direct weer huishoudelijke hulp moet aanbieden. Volgens de rechtbank had de gemeente niet goed naar de individuele omstandigheden gekeken. 

Lingewaard

Een inwoonster van Lingewaard behoudt voorlopig haar 7 uur huishoudelijke hulp per week. Ze vecht met succes het besluit van de gemeente aan om haar nog maar 5,5 uur per week te helpen. De rechtbank in Arnhem bepaalt op 24 maart dat de verordening in Lingewaard te onduidelijk is.

Lochem

In Lochem waren het 5 inwoners van 75 tot 86 jaar die naar de rechter stapten. Sinds 1 april vergoedt Lochem de schoonmaak van het huis niet meer.

De rechtbank in Zutphen bepaalde 8 april dat de gemeente per direct de huishoudelijke hulp moet betalen. Het nieuwe zorgbeleid van de gemeente is volgens de voorzieningenrechter ondoorzichtig en moet worden aangepast. Ook heeft de gemeente nagelaten onderzoek in te stellen naar wat de cliënten nodig hebben.

Overbetuwe

Drie inwoners van Overbetuwe lieten het er ook niet bij zitten dat ze geen hulp meer kregen. Ze werden in april in het gelijk gesteld door de rechtbank in Arnhem. Die bepaalde dat de gemeente aanvullend onderzoek moet doen.

Berkelland

Berkelland ligt ook onder vuur. Vakbond FNV en de gemeente liggen al vele maanden met elkaar overhoop, omdat Berkelland wil stoppen met de licht huishoudelijke hulp. Daar kwam het nog niet tot een rechtszaak. Inwoners zouden deze vorm van hulp per 1 juli kwijtraken, maar de gemeente heeft besloten dat ze tot 1 januari volgend jaar op hulp kunnen rekenen.

Meer over dit onderwerp:
Zorg-Huishoudelijke hulp
Deel dit artikel: