Nachtvorst verwacht (dus bloesem beregenen)

WAGENINGEN - Tuinders in de Betuwe doen er goed aan maandagavond hun bloesem te beregenen.

In de nacht van maandag op dinsdag wordt het koud. MeteoGroup in Wageningen verwacht lichte vorst op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter.

Als de bloesem wordt beregend tijdens een vorstnacht, bevriest dit waterlaagje en houdt daarmee de temperatuur van het vruchtbeginsel op het vriespunt. Om te voorkomen dat er te veel water op de vruchtbeginselen terecht komt en de ijslaag te dik wordt om aan de binnenzijde van het ijskapsel warmte af te geven, is vernevelen van het water de beste optie. Het ijslaagje mag daarbij niet te dik worden, omdat anders de takken onder het gewicht gaan doorbuigen.

Temperatuurdaling

Nederland zit in een koude luchtsoort uit Noord-Europa. Met weinig wind en helder weer leidt dit tot een flinke daling van de temperatuur; tot ongeveer -2 graden in het binnenland. Dit betekent dat het aan de grond, op 10 centimeter, nog wat kouder kan worden. Op een beschutte plek is -5 graden mogelijk.

Vorst in een aprilnacht is vrij normaal. Het aantal dagen (nachten) met vorst in de grasmaand varieert van 0 dagen op het weerstation van Vlissingen tot 6 dagen in Deelen (op de Veluwe), Eelde en Twente. Op het landelijk hoofdweerstation De Bilt bedraagt de norm 4 dagen (nachten) met minimumtemperaturen beneden 0 graden.

Tot nu toe in april zijn in De Bilt 2 nachten met lichte vorst opgetreden: namelijk 5 april met een minimumtemperatuur van -2,2 graden en 19 april met -0,6 graad. Komende nacht komt daar volgens MeteoGroup dus nog een vorstnacht bij.

Minder koude nachten

In de nacht naar woensdag wordt het iets minder koud, met net geen vorst op normale waarnemingshoogte. MeteoGroup verwacht dat later in de week de minimumtemperaturen verder omhoog gaan. Overdag blijft het te koud voor de tijd van het jaar. Zeker tot en met begin mei wordt het 's middags veelal 10 tot 14 graden. Normaal is dat 16 à 17 graden.Deel dit artikel: