Spooklintjes in Hattem, niemand weet ervan...

HATTEM - Oeps, foutje bedankt.

In alle officiële stukken staat dat vrijdag in Gelderland 321 lintjes zijn uitgereikt. Ook in de Staatscourant blijft de teller steken op 321, maar in werkelijkheid zijn het er 323. Waar komt dat verschil vandaan?

Omroep Gelderland zocht het uit: het antwoord ligt in de gemeente Hattem. De heer en mevrouw De Jong zijn vrijdagochtend door burgemeester Jan Willem Wiggers onderscheiden. Dat heeft de woordvoerder van de gemeente voor de zekerheid nog een keer gecheckt bij de burgemeester. Het echtpaar mag zich lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

'Het overkomt je'

Bert en Marry de Jong uit Hattem kregen ook een lintje. 'Het overkomt je, ik ben dankbaar dat je waardering in deze vorm mag ontvangen, het is erg mooi.' Het echtpaar werd om de tuin geleid. Zo dacht Bert dat hij naar het gemeentehuis werd geroepen omdat zijn vrouw een lintje zou krijgen.

'De helft van mijn lintje is van haar'

Toen bleek dat beiden een onderscheiding zouden krijgen voor hun werk in Oost-Europa. Daar zijn ze al 40 jaar mee bezig, ook tijdens het IJzeren Gordijn. Dat zijn vrouw ook een lintje kreeg vindt Bert mooi. 'We zijn zo vergroeid met elkaar, als we maar een lintje hadden gekregen was de helft van haar geweest. Nu hebben we twee lintjes, het is goed gekomen.'

Niet in de Staatscourant

Een mooi feestje voor het echtpaar. Toch ligt er een schaduw over de uitreiking. Iedereen die vrijdag een koninklijke onderscheiding heeft gekregen, komt met naam en woonplaats in de Staatscourant te staan. Daarmee wordt de koninklijke onderscheiding officieel.

In de Staatscourant staan vrijdag de namen van 321 Gelderlanders, maar de namen van de heer en mevrouw De Jong uit Hattem zijn niet te vinden. Heel Hattem is leeg.

Waar ging het mis?

De gemeente Hattem is vergeten de toegekende onderscheiding door te geven aan de Kanselarij der Nederlandse Orden. Op de site van de gemeente Hattem staat het echtpaar wel gewoon. Op Twitter is het volgende te lezen:

Vanochtend zijn in Hattem drie personen benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau: http://t.co/kkHU3NuVCq

— Gemeente Hattem (@gem_Hattem) April 24, 2015

De onderscheidingen van het Hattemse stel worden in de volgende editie van de Staatscourant gepubliceerd. Het is nog niet bekend of dit ooit eerder is voorgekomen. Bert reageert nuchter: 'Ik hoop dat de medaille evengoed echt is.'

Wilt u weten wie er in uw gemeente een koninklijke onderscheiding hebben gekrege? Op een speciale pagina hebben wij per gemeente de koninklijke onderscheidingen op een rij gezet.


Deel dit artikel: