Bulldozers bedreigen tuin van Sjef in Velp

VELP - Midden in Velp dreigt een bijzondere tuin te verdwijnen.

Na het overlijden van eigenaar en beeldend kunstenaar Sjef van der Molen wil de gemeente Rheden het huis en de bijbehorende tuin verkopen. De Stichting De Tuin van Sjef en Truus Schennink, de weduwe van Sjef, zetten zich in voor het behoud van de tuin.

In ongeveer 30 jaar heeft beeldend kunstenaar en natuurkenner Sjef van der Molen met niveauverschillen, puinhellingen en diverse vijvers mogelijkheden geschapen voor zeer veel planten en dieren. Er komen (wilde) planten en dieren voor die elders in Nederland zeer zeldzaam zijn, maar zich in de Tuin van Sjef goed weten te handhaven én zich daar voortplanten. Voor diverse opleidingen is de tuin een leerobject. Je kunt er soortenkennis opdoen, maar het laat vooral zien hoe je kunt inspelen op wat de natuur zelf biedt, hoe je maatregelen voor speciale plant- en diergroepen neemt.

"De tuin moet blijven omdat het een klein natuurgebied is van hoge kwaliteit met veel Rode Lijst-soorten die bijna uitgestorven zijn," zegt de weduwe van Sjef Truus Schennink.

Na zijn overlijden verviel officieel de huur van de benedenwoning en de erbij horende tuin. De gemeente Rheden wil het huis met tuin verkopen, maar omdat de Stichting bang is dat het fantastische levenswerk van Sjef wellicht zou ophouden te bestaan heeft de Stichting besloten het huis zelf te kopen waardoor deze bijzondere tuin met hulp van de vele vrijwilligers, die zich er met heel veel enthousiasme voor inzetten, behouden kan blijven. Voor de aankoop van het huis met tuin is geld nodig en dat heeft de stichting niet.

Volgens Sjaak van het Hof van de Stichting De Tuin van Sjef is er via crowdfunding inmiddels 81.000 van de 300.000 euro binnengekomen. Meer informatie is te vinden op www.detuinvansjef.nl We willen via crowdfunding proberen het geld bij elkaar te krijgen. De Stichting heeft tot 1 juli 2015 de tijd.

Meer zien over de tuin van Sjef? Kijk vanavond naar Tuinen van Kleijs
Deel dit artikel: