OM wil straf voor hulp bij dood moeder

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep 3 maanden voorwaardelijke celstraf tegen Albert Heringa uit Bennekom.

Hij hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder Moek te sterven, omdat ze haar leven voltooid vond. De vrouw was oud, maar niet ziek. Wel had ze last van ouderdomskwalen en wilde ze geen 100 jaar worden.

In oktober 2013 werd Heringa door de rechtbank in Zutphen veroordeeld, maar hij kreeg geen straf. Hijzelf en het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep.

Het hof heeft de hele dag uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Voorafgaand aan de zitting is op verzoek van Heringa en zijn advocaat Anker de huisarts van Moek gehoord.

Menswaardig einde aan leven

Het is in Nederland nog steeds strafbaar om iemand te helpen bij een zelfdoding, ook al is deze weloverwogen en vrijwillig. Volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde gaat de zaak Moek over een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, dat met de toenemende vergrijzing alleen maar groter wordt. Het gaat om mensen die lijden aan het leven, die vinden dat hun leven voltooid is en die op een menswaardige wijze een einde aan het leven willen maken.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde hoopt dan ook dat de rechter mild zal zijn hoopt dat de regels op dat gebied in Nederland worden aangepast.

Onze verslaggever Petra Kuzee volgt de zaak:

Tweets by @petraOG
Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: