Politiek Oude IJsselstreek wil nieuwe start

ULFT - De Politieke partijen in Oude IJsselstreek willen met een schone lei beginnen.

Dat hebben ze donderdagavond uitgesproken tijdens een gemeenteraadsvergadering in Ulft. Daarnaast is Steven de Vreeze officieel geïnstalleerd als waarnemend burgemeester. 

De benoeming van De Vreeze was nodig na het vertrek van burgemeester Hans Alberse. Hij stapte op nadat de gemeenteraad vorige week unaniem vroeg om het vertrek van het volledige college van burgemeester en wethouders.

Bestuurscrisis

Donderdagavond is gesproken over de formatie van een nieuwe wethoudersploeg. Burgemeester De Vreeze riep de gemeenteraad op nu haar verantwoordelijkheid te nemen. De zes partijen hebben het voornemen uitgesproken om het verleden van ruzies en conflicten achter zich laten.

Directe aanleiding van de bestuurscrisis in Oude IJsselstreek was het rapport van oud-staatssecretaris Annelies Verstand. Die schreef dat het erg slecht gesteld was met de onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad en tussen de leden van het oude college van burgemeester en wethouders. De Vreeze riep de raadsleden op om de strijdbijl te begraven.

Nieuw college komt niet snel

Waarnemend burgemeester en raadsleden spraken zich dan ook uit om te leren van fouten uit het verleden en een college te formeren waar alle partijen zich in kunnen vinden. De VVD wil een coalitie van vier partijen in plaats van een college met twee partijen (Lokaal Belang/ CDA) zoals dat nu het geval is. Lokaal Belang zegt open te staan voor alle mogelijke opties.

De gemeenteraad hoopt voor de zomer een nieuwe wethoudersploeg te formeren. Daarmee laten de raadsleden de belofte van vorige week varen om binnen een maand te komen tot een nieuw College van B&W. Als het nieuwe college gepresenteerd is, gaat de gemeenteraad op zoek naar een nieuwe burgemeester. De Vreeze gaf aan dat hij verwacht acht tot negen maanden in Oude IJsselstreek te blijven.

Deel dit artikel: