'Satudarah perste een jaar lang een stel in Gendt af'

ARNHEM - Een stel in Gendt zou een jaar lang zijn afgeperst door leden van motorclub Satudarah.

Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak tegen twee mannen uit Maastricht. Zij moesten voor de rechtbank in Arnhem verschijnen voor betrokkenheid bij de afpersing, maar een van de twee is voortvluchtig. Hij zat vast, maar is gevlucht toen hij vorige maand verlof kreeg om naar de crematie van zijn oma te gaan.

De slachtoffers hadden een bedrijf in Gendt, waar een ex van de vrouw ook in heeft geïnvesteerd. Toen die ex zijn investering terug wilde, liepen de spanningen zo hoog op dat de politie werd ingeschakeld. De rust leek teruggekeerd, maar op 19 augustus 2013 kwamen vier mannen met hesjes van Satudarah het bedrijfsterrein op.

De man van het stel werd in elkaar geslagen en kreeg een vuurwapen te zien. 'Er zit een kogel in en die is voor jou', kreeg hij te horen. Hij moest zijn hand op tafel leggen en een van de verdachten zou met een moker hebben staan dreigen. Een man die zich 'de dokter' noemde, zei dat hij 'genoeg speeltjes' in de werkplaats zag liggen. Het vrouwelijke slachtoffer verklaarde later tegen de politie dat ze het angstaanjagend vond dat een van de verdachten plastic handschoenen aantrok.

'Dikke Willie'

De vrouw moest daarna maandelijks naar Eindhoven waar bij de plaatselijke Van der Valk geld moest worden overhandigd aan twee mannen, 'een dikke en een indo'. De dikke man zou zich Willie hebben genoemd. In totaal zou de vrouw volgens justitie bijna 65.000 euro aan haar afpersers hebben betaald. Met dreigende sms'jes ('Anders komen we logeren') zorgden de afpersers dat de slachtoffers bang bleven en geld bleven betalen.

Willie zou de voortvluchtige verdachte van 52 jaar zijn. Ook hij komt uit Maastricht. Hij is in tegenstelling tot de 43-jarige medeverdachte geen lid van Satudarah. Wel is hij in 1989 veroordeeld voor het medeplegen van moord. Bij hem zijn ook wapens en cocaïne gevonden

Stel ging door een hel

Het stel uit Gendt is naar eigen zeggen door een hel gegaan. Ze waren zo bang voor Satudarah dat ze zelfs niet naar de huisarts durfden voor hun verwondingen. De Gendtenaren hebben zich in de schulden gestoken om hun afpersers te kunnen betalen. Nadat ze aangifte hadden gedaan, moesten ze voor hun eigen veiligheid in een getuigenbeschermingsprogramma worden geplaatst. Daardoor kunnen ze hun kinderen ook niet zien.

Justitie eist een onvoorwaardelijke celstraf van 5 jaar tegen de twee mannen uit Maastricht. Ook moeten ze de 64.500 euro terugbetalen. De 43-jarige verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht. De 52-jarige verdachte verklaarde, voordat hij de benen nam, dat hij het stel wel om geld had gevraagd, maar dat daarbij geen geweld is gebruikt. Volgens zijn advocaat hebben de Gendtenaren het grootste deel van het verhaal verzonnen en is er te weinig bewijs. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Lingewaard
Deel dit artikel: