BMW-rijders in Arnhem opgepast: nette dieven roven uw auto leeg

ARNHEM - Een ware plaag lijkt het: de diefstal van airbags en navigatiesystemen uit auto's in het zuiden van Gelderland.

Vooral in Arnhem, in de wijk Schuytgraaf, is het al weken raak. Ook in Duiven werd vooral in de maand januari veel ingebroken.

In Schuytgraaf zijn met name BMW-eigenaren slachtoffer van de dieven, die rigoureus te werk gaan, zoals op bovenstaande foto goed te zien is. Dinsdagnacht werd daar opnieuw een aantal auto's leeggeroofd.

Demonteren, meenemen

Buurtbewoonster Maresi van Lieshout is één van die onfortuinlijke buurtbewoners. In een maand tijd werd de paar jaar oude BMW van haar man tot 2 keer toe geplunderd. De totale schade: zo'n 10.000 euro. De airbag uit het stuurwiel, de airbag van de bijrijder en de satellietnavigatie werden volledig gedemonteerd en meegenomen.

Foto: Maresi van Lieshout

'Nette' dieven

Van Lieshout: 'Op 27 februari was er een auto-inbraakgolf in de buurt. De BMW van mijn man stond geparkeerd op de inrit, achteraan en naast de auto van onze buren. In die kleine ruimte tussen beide auto's zijn de inbrekers aan de gang gegaan, het slot werd geforceerd.' Toch was er volgens Van Lieshout, naast een klein krasje rond het slot, geen grote schade. 'Echte professionals' en 'nette dieven' noemt zij degenen die haar man dupeerden.

Onderdelen en schroefjes netjes achtergelaten

'De navigatie loopt helemaal tot in de middenconsole, alles lag open maar er was geen draadje doorgeknipt of losgerukt. Delen van het dashboard lagen op de achterbank, andere onderdelen op de passagiersstoel. Zelfs de schroeven ontbraken niet maar lagen er netjes bij.

'Omdat mijn man met een Duits kenteken rijdt, moest zijn lease-auto naar Duitsland voor reparatie. Hierdoor zijn we zijn BMW ruim een week kwijt geweest, en dat is waarschijnlijk nu wéér het geval', aldus Van Lieshout.

Foto: Maresi van Lieshout

Spiegels ingeklapt

Van Lieshout's man sliep slecht, die eerste nachten na de inbraak in februari. Uit voorzorg zette hij zijn luxe bolide voor aan de weg, zodat hij deze in de gaten kon houden. Hij klapte de spiegels in, want als er ingebroken werd dan zouden de spiegels vanzelf uitklappen bij het openen van de auto en dat zou hij dan zien vanuit zijn slaapkamerraam. Het mocht niet baten: in de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 maart wisten de gespecialiseerde BMW-boeven zijn auto opnieuw te vinden.

BMW niet bekend met Arnhems probleem

BMW-dealer Ekris in Velp zegt het verhaal van het gestegen aantal overvallen niet te kennen. 'Wat mij verbaast is dat wij hier niet van op de hoogte zijn gesteld.' De dichtstbijzijnde dealers na Velp zitten namelijk een stuk verder weg, in Nijmegen, Doetinchem en Veenendaal.

BMW Nederland vermoedt dat veel leaserijders met een auto van hen niet naar Velp hoeven voor reparatie, maar dat dit elders wordt geregeld, omdat het een lease-auto betreft. Vandaar dat zowel zij als de dealer in Velp niet van de inbraakgolf op de hoogte waren.

In januari van dit jaar werd Duiven geplaagd door auto-inbraken

'Mooi en kostbaar systeem is gewild'

Een woordvoerder legt uit: 'Ik weet wel dat dit soort inbraken bij BMW's vaker voorkomt, zelfs bij onze medewerkers, maar ik denk niet dat BMW's makkelijker open te breken zijn dan andere auto's. Onze auto's beschikken over een mooi en kostbaar systeem, en die zijn erg gewild. Dat kan een verklaring zijn. Je ziet het bijvoorbeeld bij Volkswagens van het type Golf ook geregeld.'

Duiven

Niet alleen de Arnhemse buurtbewoners hebben last van de boeven, ook in Duiven zijn BMW-rijders de dupe van interieurdiefstal. In één nacht werden in januari 3 auto's van het Duitse merk leeggeroofd.

Politie: 'inbraken toegenomen'

Via Burgernet laat de politie Gelderland-Midden weten: 'Beste Burgernetter. In de afgelopen weken zijn de inbraken in voertuigen toegenomen (vooral van het merk  BMW) in de wijk Schuytgraaf. De politie roept inwoners op om extra alert te zijn en verdachte situaties te melden bij de politie.'

Foto boven bericht: Facebookpagina politie Arnhem-Zuid

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Duiven Arnhem-Nijmegen
Deel dit artikel: