College B&W van Zutphen bereid op te stappen

ZUTPHEN - Het college van burgemeester en wethouders van Zutphen is bereid op te stappen om een oplossing te vinden voor de politieke crisis.

De hele dag werd er koortsachtig vergaderd op het gemeentehuis omdat de wethouders meer geld willen voor hun werkzaamheden.

Na het vertrek van wethouder Gründemann eind vorig jaar, werd zijn portefeuille verdeeld over de vier overgebleven wethouders. Het voorstel van het college was om de wethouders fulltime te betalen, nu worden zij betaald voor 0,8 fte. Het voorstel werd op 23 maart door een meerderheid van de raad verworpen.

Het college wil een bemiddelaar inschakelen om een uitweg uit de impasse te vinden. Mocht de bemiddelaar het voor het vinden van een oplossing nodig vinden dat het college een demissionaire status inneemt, dan is het college daartoe bereid.

Debat is gevoerd, besluit is genomen

Rene Sueters van Burgerbelang Zutphen Warnsveld: 'We staan altijd open voor een gesprek, maar we vinden het wel heel vreemd hoe het gaat. De discussie (over de salarissen, red.) is gevoerd in de raad. Daar is een democratisch besluit over genomen, kennelijk kunnen ze dat besluit niet accepteren. Dat besluit proberen ze nu in een achterkamertje onderuit te halen.'

Niet blij met situatie

De gemeenteraad is door het college in een brief geïnformeerd. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de raad over het bemiddelingsverzoek vergadert.

Ellen Verhoog, fractievoorzitter van de SP is niet heel enthousiast over het gebaar van het college. 'Ik kan er nu weinig over zeggen, de informatie is vrij summier, maar we zijn niet blij met de hele situatie. We moeten er in de fractie en het bestuur nog over praten. We lopen niet weg voor het gesprek, maar er is nog veel onduidelijkheid. Zo is niet duidelijk wie de bemiddelaar benoemt.'

Tussenformatie

Wat Sueters betreft hoeft niet de hele formatie opnieuw: 'Wij hebben er nog een geheim van gemaakt dat we een meerderheidscollege willen, voor de draagkracht in de raad. Dat kan met een tussenformatie of gesprek met 1 partij erbij, dan heb je weer een meerderheid. Op hoofdlijnen zijn praktische alle partijen het wel mee eens. Wij zouden ook wel aan willen schuiven.'

Meer over dit onderwerp:
Zutphen
Deel dit artikel: