Johan Houwers 'niet blij' met harde kritiek VVD

WINTERSWIJK - Het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers uit Winterswijk wil nog niet zeggen met welke motieven hij terugkeert in de Tweede Kamer.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is woedend over het besluit en spreekt van 'pure zetelroof'.

Houwers maakte donderdag bekend weer het parlement in te gaan. Een opvallende stap, want bij zijn oude partij is de Winterswijker niet meer welkom nadat hij een boete van 4000 euro kreeg voor valsheid in geschifte en oplichting. De politicus neemt nu in de Tweede Kamer zijn zetel in en gaat een eenmansfractie vormen.

'Pure zetelroof'

VVD-fractievoorzitter Zijlstra reageert bikkelhard op de terugkeer van Johan Houwers: 'Het kan niet zo zijn dat dat een fraudeur in de VVD-fractie plaatsneemt. Het feit dat hij nu toch in de Kamer gaat zitten is dus zetelroof en daarom zal hij ook door de VVD worden geroyeerd'. 

Ook VVD-prominent en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas liet zich uit over Houwers' terugkeer. Op Twitter zei hij:

.@johanhouwers u heeft alle commentaar gehoord. als ik u was zou ik nog eens heel goed nadenken of u de Kamer in moet gaan. Niet doen !

— frans weisglas (@fransweisglas) 19 maart 2015

Houwers wilde donderdag op Radio Gelderland nog niet inhoudelijk reageren. 'Ik heb me voorgenomen dat pas te doen op het moment dat ik daadwerkelijk geïnstalleerd ben als Tweede Kamerlid', legt hij uit. 'Ik word hier niet blij van, maar dat is het dan ook. Meer kan ik er niet aan doen. Het is een besluit dat anderen nemen.'

Liberaal in hart en nieren

De Winterswijker zegt nog steeds een liberaal te zijn en wil zich daar in de Tweede Kamer voor inzetten. 'Ik ben en blijf liberaal. Ik heb destijds ingestemd met een verkiezingsprogramma waarvoor ik in de Tweede Kamer ben gaan zitten, ik heb ingestemd met een coalitieakkoord en ik heb een liberaal hart. Op basis van die 3 dingen, zal ik mijn positie steeds bepalen', aldus Houwers die woensdag overigens 'gewoon' op zijn oude partij stemde.
Deel dit artikel: