Grafstenen op nieuw parkeerterrein in Culemborg

CULEMBORG - Op het nieuwe parkeerterrein op het Sint Janskerkhof in Culemborg liggen 12 oude grafstenen.

Het gaat om zerken die vorig jaar zijn gevonden bij archeologisch onderzoek waar de parkeerplaats is aangelegd. De stenen zijn onder meer van een oud-burgemeester. 

Het parkeerterrein waar nu de zerken liggen was tot 1870 begraafplaats. Toen werd aan de Achterweg de huidige algemene begraafplaats in gebruik werd genomen. De bijzondere gedenkplaats is een idee van twee Culemborgers, Alies Derwig en Connie Veer. 'Dat de gemeente een burgerinitiatief honoreert, gebeurt bijna nooit', zegt Derwig trots. 

Corine van Dijk sprak op Radio Gelderland met initiatiefneemster Alies Derwig:

Woordvoerder Jacqueline Spijkerman van de gemeente Culemborg haast zich te zeggen dat er geen stoffelijke resten onder de zerken liggen. De resten die vorig jaar werden gevonden, zijn maandag herbegraven op de algemene begraafplaats aan de Achterweg in Culemborg.

Onderzoek

De gevonden resten zijn overgebracht naar Roermond voor onderzoek. Dat moet onder meer inzicht geven in de doodsoorzaken van de Culemborgers in met name de negentiende eeuw. De uitkomsten van het onderzoek worden binnenkort bekendgemaakt.

Meer over dit onderwerp:
Culemborg
Deel dit artikel: