Nieuws

Werk genoeg in Duitsland: leer de taal!

WINTERSWIJK/GRONAU - De Duitse taal leren loont.
Werkgevers net over de grens zitten te springen om personeel. Zij krijgen vacatures maar nauwelijks gevuld, terwijl aan de Nederlandse grens 9% van de bevolking werkloos is. Het Duitse arbeidsbureau is in samenwerking met de Euregio een Nederlands spreekuur gestart en de belangstelling is groot. De afgelopen twee maanden hebben zich tientallen Nederlandse werklozen gemeld die graag in Duitsland aan de slag willen. Voorwaarde voor een baan over de grens is wel dat je de taal spreekt.
"Het is natuurlijk afhankelijk van het soort baan dat je zoekt. Als je als chauffeur aan de slag gaat is het niet nodig om ook het schrift te beheersen, maar je moet de taal natuurlijk wel begrijpen', aldus Kathrin Zandman van het Duitse arbeidsbureau.

Jong leren

Op OBS Kotten, in het buurtschap Kotten vlakbij Winterswijk, weten ze dat het van groot belang is om de taal van de buurman te spreken. Samen met de Duitse basisschool von Galen Grundschule in Oeding is de school gestart met project 'de buurttaal jong leren'. Kleuters op de Nederlandse basisschool krijgen les van een Duitse juf, de Duitse kleuters krijgen les van een Nederlandse juf. Een uitwisselingsproject dat onder meer financieel wordt ondersteund door de Regio Achterhoek, de Europese commissie en de gemeente Winterswijk.
Volgens burgemeester Thijs van Beem is het van groot belang om 'de grens weg te organiseren'. "We hebben een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat als de grens niet zou bestaan, er 200.000 banen beschikbaar komen voor mensen in de Achterhoek", aldus Van Beem. Hij juicht het project op de basisschool toe. "Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren van Duits. Duitsland ligt zo vlakbij. Je kunt er èn werken èn mee handelen en dan moet je de taal spreken."

Olievlek

Het project 'de buurttaal jong leren' krijgt nog tot eind maart subsidie. De school hoopt echter op meer: "Het moet een olievlek worden. Veel meer basisscholen langs de grens moeten dit doen", zegt Connie Grevers, directeur van OBS Kotten.
Vrijdag is een groot congres in Ulft. Ook daar zal worden gesproken over de werkgelegenheid in de grensregio. Bestuurders en politici zullen vooral gaan praten en overleggen of het qua regelgeving eenvoudiger kan om daadwerkelijk over de grens te gaan werken.