Nieuws

Gelderse cultuursector slaat alarm

Gelderse cultuursector slaat alarm
Tien Gelderse culturele instellingen hebben de handen ineengeslagen en een brandbrief geschreven.
ARNHEM - Tien Gelderse culturele instellingen hebben de handen ineengeslagen en een brandbrief geschreven.
Ze vrezen dat de provincie na de verkiezingen de plannen om te bezuinigen op cultuur doorzet, wat de 'doodsteek voor cultuur in Gelderland' zou zijn.

Impuls

De ondertekenaars, onder andere Introdans, toneelgroep Oostpool, museum het Valkhof en Het Gelders Orkest, schrijven dat ze in de afgelopen jaren al door het Rijk en de provincie zijn gekort en dat dat cultureel ondernemerschap een impuls heeft gegeven.

Risico nemen

Toch voorspellen ze dat nog meer bezuinigingen geen ondernemende sector tot gevolg heeft: 'Een ondernemer heeft geld nodig, om risico's te nemen, dat hebben wij niet', aldus Interim-directeur Jan van Laarhoven van het Valkhof museum.

Schrappen en bezuinigen

Het binnenhalen van sponsoren verloopt ook moeizaam. De instellingen zeggen dat ze in dezelfde vijver vissen en dat de crisis ook niet helpt: 'Als een bedrijf net personeel heeft moeten ontslaan, dan snap ik heel goed dat ze ons niet sponsoren' zegt Ton Wiggers, directeur van Introdans.
Hij heeft door de bezuinigen van rijk en provincie al dansers van het tableau geschrapt en bezuinigt op de overige uitgaven. 'Wij genereren 37% van onze inkomsten zelf, dat is heel veel, maar meer lukt echt niet.'

Creatiever zijn

Gedeputeerde Jan Markink, lijsttrekker van de VVD, vindt dat culturele instellingen minstens de helft van hun eigen inkomsten moeten genereren. 'De Zwarte Cross doet t ook zonder subsidie. Ik snap dat de instellingen zich zorgen maken, maar ik denk dat ze zelf ook creatiever moeten zijn. Misschien kunnen ze door samen te werken geld besparen.'

Samen ondertekend

De brief is ondertekend door Introdans, toneelgroep Oostpool, theatergroep Kwatta, NJO, De Ereprijs, museum het Valkhof, museumpark Orientalis en Cultuurmij Oost.
Dit artikel is een samenwerking met Dagblad de Gelderlander. Wilt u weten hoe de overige partijen over cultuur in Gelderland denken, doe dan de stemwijzer op gldstemt.nl.