Nieuws

'Wij hebben niets tegen asielzoekers, maar wij hebben onze portie wel gehad'

AALTEN - Omwonenden van asielzoekerscentrum Groot Deunk in Barlo, bij Aalten, waren maandagavond bij een bijeenkomst in het gemeentehuis over de herplaatsing van asielzoekers.
De gemeente Aalten wil mogelijk medewerking verlenen aan het verzoek van het COA om het asielzoekerscentrum te heropenen.

Buurt niet blij

'Wij hebben niets tegen asielzoekers, maar vinden dat we ons portie wel gehad hebben. We zijn met een buurt van 40 inwoners, het ligt afgelegen, en nu komen er 400 asielzoekers bij', Steffen Rendering.
Rendering woont schuin tegenover het voormalige asielzoekerscentrum. 'De andere kant van de weg, is de andere kant van de wereld'. Volgens Rendering is er zoveel ellende. 

6 weken werden 22 jaren

In 1987 werd het AZC in het buurtschap Barlo, bij Aalten geopend. Aanvankelijk zou het voor 6 weken zijn. Uiteindelijk heeft het gebouwencomplex 22 jaar dienst gedaan als AZC. In 2011 sloot het asielzoekerscentrum de deuren. Voorgoed was het idee. 'De gebouwen zijn verouderd, er waren zelfs al verregaande afspraken over nieuw gebruik van het terrein'. aldus Rendering.

Nog geen definitief besluit

Het college van burgemeester en wethouders heeft nog geen definitief besluit genomen. Het rondetafelgesprek en de uitkomst van de raadsvergadering, later deze maand, zijn van invloed op dat besluit. Het Centraal Orgaan Asielzoekers wil de opvanglocatie in Barlo voor maximaal 5 jaar heropenen. In totaal zouden er 300 asielzoekers terecht kunnen. Mocht er groen licht komen, dan kan het centrum in maart 2015 de eerste asielzoekers opvangen.
In juni werd al duidelijk dat er asielzoekerscentra in Zutphen en in Doetinchem komen. Als ook in Barlo definitief asielzoekers gaan wonen zijn in de Achterhoek in korte tijd maximaal 1955 nieuwe opvangplekken gerealiseerd. Die plekken zijn volgens het COA nodig vanwege het hoge aantal nieuwe asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea. Sinds april is het aantal asielzoekers in Nederland van 14.000 gegroeid naar 19.000.