Economie Rivierengebied in top 3

ARNHEM - 2015 wordt economisch een relatief goed jaar voor Zuidwest-Gelderland.

Dat voorspelt econoom Rogier Aalders van de Rabobank. Hij schrijft dit in het rapport 'Regionale prognoses 2015'.

Het Rivierengebied staat op nummer 3 in de landelijke top 5. De regio heeft een gunstige verwachting omdat de werkgelegenheid met 1,8 procent groeit. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde. En de werkloosheid neemt relatief sterk af.

Dat de Betuwe en omgeving er positief uitspringt, komt doordat hier bedrijven staan die werken voor sectoren die naar verwachting goed zullen draaien volgend jaar. Dat zijn groothandels, die exporteren naar het buitenland en groothandels die bouwmaterialen verkopen.

De andere Gelderse regio's scoren iets minder gunstig: Achterhoek 1,4 procent groei en Arnhem/Nijmegen met 1,3 procent. Veluwe (1,1 procent) doet het relatief het slechtst. 'Maar wees niet bedroefd', aldus Aalders, 'de bedrijvigheid neemt nog altijd toe.'

Voor heel Nederland verwacht de econoom een groei van 1,5 procent. Dat komt niet alleen door de toenemende uitvoer naar het buitenland, maar ook doordat mensen meer geld gaan uitgeven aan keukens, meubels en kleding. In het jargon: de consumptieve bestedingen groeien.

Meer over dit onderwerp:
Economie
Deel dit artikel: