Nieuws

Achterhoek wordt officieel krimpregio

Achterhoek wordt officieel krimpregio
Het Rijk heeft de Achterhoek vrijdag officieel als krimpregio aangewezen.
DOETINCHEM - Het Rijk heeft de Achterhoek vrijdag officieel als krimpregio aangewezen.
De streek kampt al jaren met een daling van het aantal inwoners. De benoeming betekent dat de regio meer geld krijgt om de bijbehorende problematiek aan te pakken. 
In november schreef het samenwerkingsverband Regio Achterhoek een brief aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst, met daarin het verzoek de Achterhoek officieel als krimpregio aan te wijzen. In juli vond de minister namelijk dat de streek niet aan de voorwaarden voldeed. Nu is hij daar op teruggekomen.

Leefbaarheid

Krimpregio's worden gekenmerkt door een afname van het aantal huishoudens. Dat breng allerlei sociale problemen met zich mee; minder huishoudens betekent minder woningbezetting en dus meer leegstand. Ook het aantal basisschoolleerlingen neemt af en tezamen met een aantal andere factoren beïnvloedt dit de leefbaarheid van een regio. 
Regio Achterhoek schat dat in 2040 de bevolking in de streek met 11 procent en het aantal huishoudens met 3 procent is gedaald.

'Ongelukkige naam, maar blij met steun'

Ook de gemeente Doetinchem is heel blij met de erkenning. 'De naam 'krimpregio' koppel je natuurlijk liever niet aan de streek, maar in de praktijk betekent het wel een grote steun in de rug', aldus burgemeester Niels Joosten. 'Het betekent dat goede intiatieven in de regio extra worden gestimuleerd. Maar ook dat de regio zo veel mogelijk van zware maatregelen wordt ontzien.'
Een voorbeeld daarvan was het sluiten van de gevangenissen. De gevangenissen in krimpregio's bleven zo veel mogelijk open. De Achterhoek heeft al een programma opgesteld om de leefbaarheid in het gebied op peil te houden.