Jozef duikt op in Arnhemse achtertuin

ARNHEM - Hovenier Marijn van der Linden had geen idee dat hij iets bijzonders uit de grond van het Sint Martens Hof viste.

Tijdens het harken kwam het beeldje naar boven: 'Ik zag een stuk ijzer en gooide het op de tuintafel', en nietsvermoedend harkte de hovenier verder.

Totdat buurtbewoner Erwin Stevens op zijn tuintafel keek. Het bleek te gaan om patroonheilige Sint Jozef. 25 centimeter groot en van koper. Die patroonheilige zou geluk brengen bij de verkoop van je huis. Normaal gesproken moet het beeldje weer uit de grond, als het huis verkocht is. Maar dat lijken de wanhopige huiseigenaren vergeten te zijn.

Nu vertoeft Jozef even binnen op het aanrecht bij Erwin Stevens thuis. Samen met 19 anderen kocht die een kluswoning aan het Sint Martens Hof. Jarenlang zat het hofje in een bouwput, maar het einde van de verbouwing is in zicht nu de hoveniers bezig zijn met de gemeenschappelijke tuin.

Jozef komt dus op een mooi moment: 'Wat mij betreft staat het hoofd van het beeldje naar iedereens huis gericht. Het wordt straks de patroonheilige van het Sint Martenshof.' Als de tuin klaar is, krijgt het beeldje daarin ook zijn plek. Volgens kunstkenners gaat het niet om een eeuwenoud beeldje. Het stamt vermoedelijk uit de 20e eeuw.

Mocht u zelf met een niet te verkopen huis zitten en het geluk ook eens uit willen proberen:

1. Maak een gat in de grond dat groot genoeg is om het Sint Jozef-beeldje in een beschermende omslag verticaal te begraven.
2. Plaats het beeldje omgekeerd in de grond.
3. Plaats het omgekeerde beeldje met het gezicht naar het huis dat moet worden verkocht.
4. Bid negen opeenvolgende dagen de noveen tot Sint Jozef.
5. Zodra het huis is verkocht, verwijdert men het Sint Jozef-beeldje uit de grond.
6. Plaats het Sint Jozef-beeldje op een ere plaats in uw nieuwe huis.

(Foto: Erwin Stevens)
Deel dit artikel: