Nieuws

Hergebruik grafsteen duurder dan nieuwe steen

Hergebruik grafsteen duurder dan nieuwe steen
De steenhouwer die een eerder gebruikt grafmonument plaatste in Ochten moet dat wel uit stommiteit hebben gedaan.
OCHTEN - De steenhouwer die een eerder gebruikt grafmonument plaatste in Ochten moet dat wel uit stommiteit hebben gedaan.
Dat zeggen verschillende deskundigen van natuursteen. Financieel schiet een steenhouwer niets op met hergebruik van een grafmonument. Volgens het Gilde Nederlandse Steenhouwers is een gebruikte steen duurder om te bewerken dan een nieuwe.

Stommigheid

Dit weekend ontdekte Anton Stam dat de steen op het graf van zijn grootvader eerder is gebruikt. Op de achterkant stond nog een andere naam. Het monument werd drie jaar geleden van een graf gehaald omdat het beschadigd zou zijn.
Het bedrijf Artifex dat de steen had geplaatst, spreekt zelf van een 'grote stommigheid'. Het zegt dat de steen in de showroom stond en eigenlijk weggegooid moest worden. 'Vreselijk vervelend, maar waar men werkt, maakt men fouten', schrijft het bedrijf op zijn website.

Ongeloofwaardig

Wilbert Leitstra van het vakblad Natuursteen vindt dat verhaal vrij ongeloofwaardig. Het kan dat een steen met tekst in de showroom ligt als voorbeeld. Tegelijk zijn er in het productieproces tal van momenten dat de oude tekst op moet vallen. Toch kan ook hij geen reden verzinnen waarom een steenhouwer een gedenksteen wil hergebruiken.
'Je moet wel blind zijn' zegt Nico Groot van de Algemene Bond Natuursteen. Hij geeft aan dat hij de context van de afspraken bij de verkoop niet kent. Toch moet iemand zien dat er nog tekst op het stuk staat. Volgens hem is het monument gemaakt van Belgisch hardsteen. Daar worden vaker monumenten van gemaakt.
Volgens Peter Vastrick van het Gilde Nederlandse Steenhouwers, die zelf ook grafstenen maakt, zitten de kosten niet in het materiaal van een zerk. Een nieuwe steen is 'tientjeswerk'. De kosten zitten vooral in het graveren en polijsten van een monument. Vastrick krijgt zo nu en dan ook gebruikte stenen in zijn zaak. Meestal slaat hij die meteen kapot.

Hergebruik

Bij Veluwehof Natuursteen in Voorthuizen begrijpen ze ook niets van de stommiteit. Zij maken niet vaak mee dat stenen worden hergebruikt. Nieuwe stenen komen kant en klaar uit India en China. In de meeste gevallen wordt nog slechts de tekst gegraveerd. Stenen worden wel eens hergebruikt, meestal door directe familie die de steen later op het eigen graf wil plaatsen.
Desgevraagd kan niemand een reden verzinnen waarom een beeldhouwer bewust een oude steen wil hergebruiken.