'Vliegend' stembureau Millingen, Ubbergen, Groesbeek

MILLINGEN/UBBERGEN/GROESBEEK - Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen stemmen, zetten Millingen, Ubbergen en Groesbeek woensdag een 'vliegend' stembureau in.

Drie vrijwilligers rijden met een bus om het uur naar een andere locatie.

'De verkiezingen leven echt,' vertelt woordvoerder Annet Huisken. 'Zo maken we het voor minder validen ook mogelijk te adviseren over de naam voor de fusiegemeente - Berg en Dal of Groesbeek? - en te beslissen over de samenstelling van de gemeenteraad.' De bus doet verpleeg- en verzorgingshuizen aan.

Sanitaire stop

Op vier plekken laden de drie vrijwilligers dan de tafels en stemhokjes uit en na een uur weer in. 'Drie mensen is het wettelijk minimum,' vertelt Huisken. 'Eén iemand controleert de identiteit, één persoon geeft het stembiljet uit en één persoon is achterwacht voor als een sanitaire stop nodig is.'

De inwoners kunnen op 25 plekken (sportcomplexen, zalencentra, zorginstanties, en buurthuizen) hun stem uitbrengen en raad geven. De gemeenten hebben gezorgd voor een goede spreiding door het gebied. 'Kleinste' stemlocatie is Kulturhus Kekerdom, waar 437 inwoners een oproep hebben gekregen.

Bobo's

Op de kieslijsten staan elf partijen, waaronder zes lokale. De landelijke partijen (CDA, D66, GroenLinks, PvdA) hebben de afgelopen dagen bekende hotshots afgevaardigd om in de Gelderse fusiegemeenten kiezers te werven.

De voorlopige uitslag van de stemmingen wordt woensdagavond vanaf 21 uur bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in de Mallemolen in Groesbeek. De lokale omroepen verslaan de avond live. De definitieve uitkomst - waarbij bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met voorkeursstemmen - is vrijdagochtend 10 uur bekend.

2015: Groesbeek

Het referendum over de naam is, zoals dat in het jargon heet, raadgevend. Het betreft een advies van de bevolking aan de nieuwe gemeenteraad. Die komt 2 januari voor het eerst bijeen en bepaalt dan definitief wat het wordt. De nieuwe naam gaat pas 1 januari 2016 in; heel 2015 heet de fusiegemeente - ongeacht de uitkomst van het referendum - gemeente Groesbeek.

Aanleiding voor de verkiezingen is dat Millingen, Ubbergen en Groesbeek 1 januari worden samengevoegd tot één gemeente. De 27.923 stemgerechtigden kunnen woensdag een raadslid kiezen uit één van de elf partijen. Daarnaast is er een raadgevend referendum over de gemeentenaam.

De MUG-gemeenten staan niet alleen; soortgelijke verkiezingen vinden plaats in en om Alkmaar, Den Bosch, Krimpenerwaard, Nissewaard en Oss.

Deel dit artikel: