Minister teruggefloten: alleen tolheffing op Autobahnen

ARNHEM - Het Duitse tolplan is flink afgezwakt.

Er hoeft alleen tol betaald te worden op Autobahnen. Dat bleek woensdagmiddag na overleg tussen verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) en kopstukken van de CDU en CSU die forse kritiek hadden op het oorspronkelijke plan.

Volgens CDU-voorzitter Armin Laschet in Noordrijn-Westfalen is tol op andere wegen van tafel. 'Een andere uitkomst hadden we hier ook niet geaccepteerd.'

@geomeet @CDUNRW_de : Maut wird für nicht in D gemeldete Autos nicht erhoben auf Bundes,- Land- und Kreisstraßen, sondern nur auf Autobahnen

— Armin Laschet (@ArminLaschet) October 29, 2014

Gevolgen voor toerisme

Deelstaten die aan Nederland grenzen vreesden dat toeristen zouden wegblijven als ze tol op kleine wegen moeten betalen. Tienduizenden inwoners van de grensstreek gaan regelmatig in Duitsland boodschappen doen of tanken. Ook vanuit Nederland kwam veel kritiek. Zo liet minister Schultz van Haegen in een gesprek met de Duitse overheid weten dat ze ontstemd was over het plan.

Duitsers moeten ook een tolvignet voor de Autobahn kopen, maar zij worden via de belasting gecompenseerd. Dobrindt stuurt het wetsontwerp donderdag naar de ministeries, aldus Spiegel Online. Mogelijk presenteert hij het dan vrijdag.Meer over dit onderwerp:
Verkeer Politiek
Deel dit artikel: