NEC komt met schrik vrij bij amateurs Ajax

NEC heeft met hangen en wurgen de volgende ronde van de beker bereikt.
AMSTERDAM - NEC heeft met hangen en wurgen de volgende ronde van de beker bereikt.
Op de Toekomst in Amsterdam werden de amateurs van Ajax met pijn en moeite aan de kant gezet. Na 120 minuten geploeter, dus inclusief een half uur verlenging, bleef NEC steken op 2-2. De spannende strafschoppenserie namen de profs wel beter (3-5).
-Wedstrijdverslag-
In een naargeestig decor, niet meer dan het schamele aantal van 150 toeschouwers zijn op het bekerduel afgekomen, oogt NEC gemakzuchtig. Halverwege de eerste helft scoort de zwak spelende ploeg van trainer Brood toch 0-1. Na goed werk van Foor, maakt spits Ars het simpel af. Even later verzuimt NEC het doel vroegtijdig te beslissen. Foor faalt voor open doel door ruim over te schieten. Ook verdediger Conboy laat een aardige kans onbenut.

Moeite met treurige entourage

Na een half uur maken de amateurs van Ajax plotseling gelijk via Eloisghiri, notabene een voormalig-speler van de Nijmeegse club. NEC-doelman Smits ziet er bij de 1-1 slecht goed uit. De Nijmeegse formatie heeft blijkbaar veel moeite met het spelen van uitwedstrijden voor nauwelijks toeschouwers, want eind augustus blameerde NEC zich al bij Jong PSV door met 1-0 te verliezen. Ook toen was er in het grote Philips Stadion sprake van een treurige entourage.

Verse krachten NEC

Ondanks het slechte veldspel brengt Brood in de pauze nog geen nieuwe spelers binnen de lijnen. NEC heeft het moeilijk. Na een kwartier volgt een dubbele wissel met middenvelder Mert en aanvaller Limbombe. Ook karakterspeler Leiwakabessy komt in het veld. NEC wordt eindelijk weer iets gevaarlijker en via een Ajax-verdediger ploft de bal op de deklat. Ook kopballen van Breinburg en Van Eijden leiden niet tot de 1-2. Keeper Been houdt de amateurs in de race, waardoor NEC in Amsterdam afstevent op een verlenging.

Geblesseerde Ars moet door

Beide ploegen zijn al door hun wisselmogelijkheden heen als de spannende eerste verlenging begint. Metzemaekers brengt Ajax zelfs op een 2-1 voorsprong na geknoei achterin bij NEC. Maar een minuut later stelt de Nijmeegse club weer orde op zaken en wordt het uit een vrije trap 2-2 via Jahanbakhsh. Ondertussen kan de geblesseerde Ars eigenlijk niet verder, maar hij moet blijven staan. Limbombe, Mert en Jahanbakhsh krijgen behoorlijke kansen om NEC op voorsprong te zetten, maar het lukt ook in de tweede verlenging niet om Ajax op de knieëen te krijgen. Ook na 120 minuten is er geen beslissing en dus volgen er strafschoppen. Die neemt NEC uiteindelijk het beste. Niemand mist. De beslissende penalty wordt benut door Breinburg. Daarvoor scoorden ook Daemen, Jahanbakhsh, Van Eijden en Appiah waardoor NEC met de schrik vrijkomt.
Opstelling NEC: Smits, Appiah, Van Eijden, Haitz, Conboy (Leiwakabessy); Daemen, Breinburg, Foor (60.Mert); Santos (60. Limbombe), Ars, Jahanbaksh