Onderzoek naar nieuwe stations Apeldoorn en Barneveld

APELDOORN - De gemeente Barneveld, Apeldoorn en Amersfoort hopen dat er in de toekomst een stoptrein gaat rijden op het traject Apeldoorn-Amersfoort.

Daar rijden nu alleen intercity's. Ook moeten er dan nieuwe stations komen in Barneveld en Apeldoorn.

Staatssecretaris Wilma Mansveld is maandag op bezoek geweest in de regio om te praten over de plannen. In de komende tijd wordt een groot onderzoek gedaan door de gemeente Barneveld om te kijken of een stoptrein op het traject haalbaar is.

Barneveld

De gemeente Barneveld neemt het voortouw bij het onderzoek. De gemeente denkt dat de stoptrein nodig is omdat bedrijventerrein Harselaar wordt uitgebreid. Ook worden er in Barneveld honderden woningen bijgebouwd ieder jaar en dreigt de A1 steeds drukker te worden als knooppunt Hoevelaken de komende jaren op de schop gaat.

Twee stations

Barneveld wil daarom graag dat het oude treinstation Stroe weer gebruikt gaat worden. Volgens de gemeente zou station Stroe ook gunstig uitpakken voor Defensie. In de regio liggen twee grote kazernes. Daarnaast zou het station handig zijn voor veel toeristen die op de Veluwe vakantie vieren.

Ook hoopt de gemeente op een nieuw station bij bedrijventerrein Harselaar. Dat zou verbonden moeten worden met het huidige station Barneveld-Noord op de Valleilijn. Intercity's zouden ook op het nieuwe station moeten kunnen stoppen.

Apeldoorn

Apeldoorn heeft duidelijk oren naar een station aan de westkant van de stad. De gemeente heeft plannen voor een nieuw bedrijventerrein en een woonwijk aan die kant van de stad. Ook zou het station de bereikbaarheid van de Apenheul en de Julianatoren verbeteren.

Meer over dit onderwerp:
Barneveld Verkeer
Deel dit artikel: