'Zwart als roet' uit Sinterklaasliedjes

APELDOORN - Geen knecht meer maar Piet, en geen kaatseballen maar chocomunten in een net.

Als het aan Paul Passchier en Thedo Keizer uit Apeldoorn ligt, zingen we tijdens Sinterklaas net iets andere teksten. Het duo heeft 25 sintliedjes herschreven naar de 21ste eeuw. In de liedjes zitten geen verwijzigingen meer naar de huidskleur van Piet en ouderwetse woorden zoals 'kaatseballen' zijn eruit gehaald. Op Radio Gelderland legde Thedo Keizer uit waarom.

Zwart als roet

'We hadden echt behoefte aan iets wat mensen verbindt. In de sinterklaasliedjes zitten zoveel teksten die eigenlijk niet meer kunnen.' Als voorbeeld noemt Keizer de tekst 'Al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed' uit het lied Daar wordt aan de deur geklopt.' In de nieuwe tekst wordt dat 'Hij is hier voor jou en mij, kom er maar bij.'

Intocht

Passchier en Keizer hebben contact met verschillende intochtcommissies, waaronder de commissie in Gouda, waar dit jaar de officiële intocht is. 'We merken dat alle steden worstelen met de intocht. Wij zeggen: begin met de liedjes.' Zo kunnen steden laten zien dat ze iets willen doen op een positieve manier, zonder meteen met het vingertje te wijzen of zich in de discussie te mengen".

CD

Eigenlijk zou het boek met alle nieuwe liedteksten op 21 oktober uitkomen, maar door alle ophef is dit vervroegd naar 9 oktober. Het duo gaat ook een CD opnemen.


Deel dit artikel: