Nieuws

Apeldoornse arts mogelijk besmet met ebola: moet ik me zorgen maken?

APELDOORN - Een van de twee Nederlandse tropenartsen die mogelijk besmet zijn met ebola, komt uit Apeldoorn, de ander komt uit Reeuwijk.
Pien Bax van de Lion Heart Foundation bevestigde dat vanmorgen op Radio Gelderland. 
De Apeldoornse arts die mogelijk besmet is, Erdi Huizenga, blogde op de site van de Lion Heart Foundation over haar werk in de getroffen regio. Ze werkt sinds 2012 in het ziekenhuis van de Lion Heart Foundation in Yele. Ze was onder meer opleider van twintig lokale verpleegkundigen.
Radio 1 sprak met Erdi Huizinga
Huizenga en haar collega komen volgens het RIVM zaterdag naar Nederland. Bij de artsen zijn nog geen verschijnselen van de ziekte waargenomen. Na een besmetting kan het tot drie weken duren voordat de eerste symptomen van de ziekte zich openbaren. Als de artsen wel ziek zijn zullen ze worden opgenomen in het ziekenhuis, zo niet, dan mogen ze thuis blijven. Ze moeten dan wel hun temperatuur blijven meten.
De gemeente Apeldoorn overlegt met de lokale GGD, het RIVM, de Lion Head Foundation en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken over de artsen. Ze houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar onzekerheid voert op dit moment de boventoon. Volgens de gemeente zijn er nog een hoop vragen. De burgemeester van Apeldoorn wordt op de hoogte gehouden van het overleg.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt dat Nederland klaar is voor de opvang van de artsen. Daarnaast probeert ze een experimenteel geneesmiddel tegen ebola naar Nederland te halen.
Eind augustus zijn Nederlandse huisartsen geïnformeerd over hoe ze om moeten gaan met met verdenkingen van ebola. Zo moeten artsen bij verdacht patiënten de reisgeschiedenis opvragen en bij verdenkingen van de ziekte direct contact opnemen met de GGD.

  • Wat is ebola?

Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op zijn website. De ziekte wordt alleen verspreid via direct lichamelijk contact of door het slachten en eten van een ziek dier. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten.
  • Moet ik me zorgen maken?

Volgens het RIVM is de kans op besmetting bijzonder klein: 'Het ebolavirus wordt alleen overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten of hun lichaamsvloeistoffen. Patiënten zijn besmettelijk vanaf het moment dat zij ziek zijn. Het ebolavirus wordt niet via de lucht overgedragen (zoals griep), ook niet via voedsel (behalve als het gaat om besmette wilde dieren), water of muggen.' De RIVM zegt daarnaast dat de GGD in Nederland goed van alle protocollen op de hoogte is en dat de risico's zo klein mogelijk worden gemaakt.

  • Is er een medicijn?

Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Twee besmette Amerikaanse artsen zijn in de VS behandeld met het experimentele middel ZMapp. Zij zijn genezen, maar president Obama zei dat het te vroeg was om het vaker in te zetten. Vanaf september wordt het middel op mensen getest.
  • Moet ik mijn vakantie naar West-Afrika annuleren?

De World Health Organisation (WHO) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een negatief reisadvies gegeven voor Guinee, Sierra Leone, Liberia en een deel van Nigeria. In die landen wordt ebola overgedragen van mens op mens. Reizen naar Nigeria wordt niet alleen afgeraden vanwege ebola maar ook door de terroristische aanslagen die in het land voorkomen.
  • Hoe voorkom je besmetting?

Het RIVM meldt dat er een aantal maatregelen zijn die reizigers kunnen nemen om het risico op besmetting met het ebolavirus te voorkomen. Die maatregelen staan op de site van het RIVM.