Oude nederzetting blootgelegd in Tiel

TIEL - Scherven, delen van de stadswal en botresten worden opgegraven in Tiel.

De gemeente wil aan de Koninginnestraat een cultureel Centrum wil bouwen op de plek waar eerste een gasfabriek stond. Ooit was er op die plek een nederzetting, een onderdeel van de verdegingswerken Tiel.

Op de plek van het bastillion waren tevens boerderijen. De archeologen graven laagje voor laagje en met grote zorgvuldigheid de grond af. Archeoloog Leo Tebbens legt uit dat de archeologische vondsten vooral stammen uit de periode van de negende tot de twaalfde eeuw.

Tebbens: 'Het zijn vooral de sporen van de mensen die hier hun boederijen hadden staan. Bekend is dat Tiel een bloeiperiode had in met name de tiende en de elfde eeuw als handelsnederzetting. We vinden bijvoorbeeld het aardwerk dat verhandeld werd en dat via de Linge hier werden aangevoerd. Bijvoorbeeld beschilderde potscherven uit Duitsland die hier terecht zijn gekomen.'

De gemeente houdt binnenkort een kijkdag, zodat  alle Tielenaren de archelogische plek van dichtbij kunnen bekijken. Wanneer die kijkdag is, is nog niet bekend.

Deel dit artikel: