Antibiotica-affaire: eerste kalveren afgevoerd

BARNEVELD - De kalveren op een bedrijf in Barneveld zijn dinsdag afgevoerd omdat daar het verboden antibioticum furazolidon in het veevoer is gevonden.

Bij nog 3 bedrijven in Gelderland worden om die reden kalveren opgehaald en gedood. Het gaat om 2500 kalveren.

Furazolidon is niet toegestaan, omdat het kankerverwekkende stoffen bevat. Het is in Europa sinds de jaren 90 verboden en wordt ook niet meer in Europa geproduceerd. Het middel wordt gebruikt tegen darminfecties.

Voor de bedrijven waar de kalveren worden weggehaald, is het een ramp, zegt advocaat Leonard Heukels van de bedrijven. 'Ze zijn niet alleen hun hele veestapel kwijt, maar ze krijgen waarschijnlijk ook geen schadevergoeding.' Het veevoer zou afkomstig zijn van een bedrijf uit Lopik. Dat bedrijf ontkent dat er furazolidon in het voer zit. 'Als dat bedrijf toch wordt veroordeeld, is het nog maar de vraag of daar geld zit om een vergoeding te betalen.'

Volgens Heukels is de situatie extra schrijnend omdat er volgens de NVWA geen gevaar voor de volksgezondheid is. Er zijn namelijk zeer kleine hoeveelheden in het veevoer gevonden.

'Iedereen weet dat op dit moment deze stof niet schadelijk is. Iedereen weet dat op dit moment er in die beesten waarschijnlijk helemaal niets meer zit. Dus er gaan 2500 gezonde kalveren de put in. Dat maakt het emotioneel zo erg', aldus de advocaat.

Meer over dit onderwerp:
Barneveld Gezondheid
Deel dit artikel: