Wateroverlast in Gelderland

ARNHEM - Diverse delen van Gelderland zijn maandag geteisterd door heftige regenval.

Vooral Arnhem en de Noord-Veluwe hadden veel overlast.  Straten kwamen blank te staan. In Velp werd een woonzorgcentrum ontruimd.

In de kelder van ziekenhuis Rijnstate kwam water te staan. Uit voorzorg werd 's middags besloten geen ambulances naar Rijnstate te laten rijden.

@OmroepGLD Een groot waterballet bij Ziekenhuis Rijnstate. Zelfs garages lopen onder.#Noodweer #arnhem pic.twitter.com/TwajtMKujf

— Raymond (@Raykraaij) 28 juli 2014

Het KNMI had code oranje afgegeven voor extreem weer.

'schipper, ik móet overvaren!' wateroverlast én -pret in arngem-noord. pic.twitter.com/LRhxma2EF2

— henri van veen (@henrivanveen) 28 juli 2014

Brandweer is druk

De brandweer werd overspoeld met telefoontjes. De wagens reden van de ene naar de andere melding. Vooral in Arnhem-Noord was de brandweer erg druk.

De brandweer kreeg hulp van korpsen uit de regio. De brandweerlieden waren tot in de avond druk met de wateroverlast. Er kwamen niet alleen meldingen binnen op het reguliere telefoonnummer.

Wateroverlast Noord- en Oost Gelderland.Met uw medewerking kunnen dringende meldingen aandacht krijgen.Bel aub alleen112 bij dringende zaken

— VNOGregio (@VNOGregio) 28 juli 2014

1/2 #Brandweer #Arnhem is druk met alle meldingen #wateroverlast. Niet iedereen kan direct geholpen.^LAW

— brandweerGM (@brandweerGM) 28 juli 2014

2/2 #brandweer #arnhem pakt alle meldingen zeker op, urgente melding gaan altijd voor. Gaarne begrip hiervoor.^LAW

— brandweerGM (@brandweerGM) 28 juli 2014

Er waren vooral veel meldingen van lekkage, ondergelopen kelders en schade door takken die zijn gebroken door de hevige wind.

Er is 75 mm regen gevallen, gemiddeld 70 mm per maand. Het wegpompen van het water uit het rioolstelsel zal nog ruimte tijd in beslag nemen.

— Gemeente Arnhem (@gemeentearnhem) 28 juli 2014

Overvolle riolen

Het waterschap Rijn en IJssel meldde dat alles in het werk werd gesteld om het water op een goede manier af te voeren. De riolen en straten waren overvol en daardoor kon het water niet in een keer weg.

De pompen werden opengezet en de gemalen draaiden op volle toeren om het water weg te krijgen.

Station Arnhem-Presikhaaf. (Foto: Björn Kummeling):


Wateroverlast op de weg

De N233 tussen Kesteren en Veenendaal was in beide richtingen afgesloten, omdat er water op de weg stond. Het ging om de het deel tussen de weg naar Achterberg en de N416 naar Veenendaal.

Op de A12 moesten automobilisten langzamer rijden dan normaal. Er stond een file van 9 kilometer. 

Op de A1 van Apeldoorn naar Amersfoort tussen Voorthuizen en Hoevelaken was er sprake van 6 kilometer langzaam rijdend verkeer. 

De Waterbergseweg in Arnhem werd afgezet omdat er takken en andere rommel over de weg dreven.

Delen van de Velperweg in Arnhem, ter hoogte van zorginstelling Insula Dei, waren afgesloten. Auto's waren daar vastgelopen door het water op de weg.

Fotoshoot in de regen in Arnhem. (Foto Björn Kummeling):


Treinen vallen uit

Tussen Arnhem en Nijmegen reden tot de nacht geen treinen. De bovenleiding hing scheef, doordat een bovenleidingsportaal was verzakt. Tussen Ede-Wageningen en Arnhem reden ook urenlang geen treinen.

Klik hier voor een actueel overzicht van de treinstoringen.

Met de kano in het kantoor

In het pand van het opleidingscentrum Amice in Barneveld was zoveel water binnengekomen, dat Denise van Wassenberg met de kano door de gangen kon varen (zie foto). Het is volgens haar de derde keer in twee weken dat dit pand wordt getroffen door wateroverlast.


Diaphora

In Velp werd Woonzorgcentrum Diaphora, ook wel bekend als Villa Saesveldt, ontruimd vanwege wateroverlast. Negen bewoners zijn elders ondergebracht. Het gaat om relatief jonge dementiepatiënten. Via het dak van de eerste verdieping liep het water naar binnen.

MeteoGroup

Tom van der Spek van MeteoGroup (luister hieronder) spreekt van zeer extremee neerslag. In Deelen is 131 millimeter neerslag gemeten. Dat is de een na hoogste meting ooit.

Watermuseum dicht door wateroverlast

Het Watermuseum in Arnhem is sinds maandagmiddag gesloten vanwege wateroverlast. Gevalletje van 'te veel beleving', twittert het Watermuseum.

In verband met de enorme wateroverlast hedenmiddag zijn zowel museum als brasserie GESLOTEN dinsdag 29 juli. pic.twitter.com/RIrV0pKjIB

— NL Watermuseum (@Watermuseum) 28 juli 2014

Wateroverlast Ede. (Foto Henk van Roekel)

Wateroverlast in Ingen:

Foto: Tinie van Winsen

#codeoranje #codegeel weet ik veel, #NOODWEER! #Arnhem pic.twitter.com/yATKEB0el8

— Thijs Lippff (@ThijsLippff) 28 juli 2014

In de Van Eckstraat in Arnhem was de bliksem ingeslagen in een boom. Volgens omstanders kwamen er vonken vanaf en leek het alsof een bom ontplofte. 

Foto: Willem C.

Bij station Arnhem Presikhaaf werd de tunnel afgesloten vanwege het water. Bussen van Breng moesten  omrijden.

Lijn 26, 27 en 8 rijden tijdelijk een omleiding. Station Presikhaaf is wat lastig bereikbaar #wateroverlast pic.twitter.com/ZEM6cApOGn

— Breng OV (@BrengOV) 28 juli 2014
Wateroverlast in de Schrassertstraat in Arnhem:

Foto: Diny van den Berg

Ook boven #duiven dreigende lucht en onweer, krijgen een staartje me zo te zien #noodweer pic.twitter.com/EryNoofPkH

— Ron Vlijm (@woody_duiven) 9 juni 2014


Foto: Tobias Regelink

Wateroverlast in kantoorgebouw de Enk
Foto's: Mandy Reinders

Wateroverlast op de Rosendaalseweg in Arnhem

Hoog water in de Vondellaan in Arnhem:

Noodweer, hoosbui, wateroverlast Arnhem. Vanuit Geitenkamp stroomt een kolkende rivier over de weg, met klikos pic.twitter.com/hhOF9X51yO

— Arjan Hoefakker (@Hoefakker) 28 juli 2014


Verschillende straten kunnen al het water niet meer weg krijgen, waardoor putdeksels omhoog komen.In Molenbeke is een totale straat veranderd in een beekje.

Foto: Jose Meijerink

Foto: Silvia Ten Klooster


In Doetinchem liep een bedrijfspand aan de Nijverheidsweg veel schade op doordat er veel water op het platte dak stond:Deel dit artikel: