Nieuws

Grote brand Wilp-Achterhoek: geen gevaarlijke stoffen

WILP - In Wilp is de brand die zaterdagmiddag uitbrak bij afvalverwerker VAR onder controle.
Een gedeelte van het gebouw is ontmanteld, zodat de brandweer beter kon nablussen.
#Wilp brand VAR. Gebouwdelen ontmanteld en brandweer aan het nablussen. Terug naar Grip 0. Sein brand meester is gegeven.Einde berichtgeving
— VNOGregio (@VNOGregio)

Stank

Op zondagmiddag waren nog vier blusvoertuigen van de brandweer bezig met het nablussen. Al het brandbare materiaal is uit de loods gereden en daar natgemaakt.
Tijdens het nablussen kan er nog stank vrijkomen. Bij overlast wordt geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

Geen gevaarlijke stoffen

Zaterdagavond verrichtte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nog wel specifieke metingen van bijzondere vrijgekomen stoffen. Daaruit bleek dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.
Bij twee eerdere metingen naar de meest voorkomende giftige stoffen die vrijkomen bleek ook dat de concentraties geen gevaar vormden voor de volksgezondheid.
De rook hing enige tijd lager boven de A1, maar het was niet nodig om de weg af te sluiten.

Hitte speelde brandweer parten

De hoge temperaturen speelden de brandweer parten bij het blussen van de brand. Door de hitte moesten brandweerlieden snel afgelost worden. 'Ze hadden allemaal zo'n dik pak aan; in een korte broek was het al warm', stelde de voorlichter.

Voorlopig geen afvalverwerking

Door de brand zal VAR ten minste de komende drie dagen geen afval verwerken. Het grofhuishoudelijke afval en het sorteerbaar bouw- en sloopafval uit de regio zal wel worden ingezameld, maar wordt verwerkt door collega-bedrijven.