Nieuws

Verkeer op A15 wordt vanaf eind 2015 gewaarschuwd voor files

ARNHEM - Vanaf eind 2015 wordt het verkeer op een deel van de A15 gewaarschuwd als er files staan.
Dat antwoordt minister Schultz van Haegen op vragen van de PvdA naar aanleiding van twee zware ongevallen op de A15.
Het filedetectiesysteem komt tussen Wadenoijen en Echteld, een stuk van ruim 7 km van Deil naar Valburg. Hoe het systeem eruit ziet, is nog niet bekend. Schultz van Haegen vindt matrixborden te duur, zei ze eerder. In de toekomst moet het mogelijk worden dat verkeer op de A15 ook fileinformatie in de auto ontvangt.

Andere maatregelen

Verder zet Rijkswaterstaat in zowel de ochtend- als de avondspits extra weginspecteurs in. Na de zomer van dit jaar komt er tussen 6.00 en 19.00 uur een inhaalverbod tussen Geldermalsen en Valburg. Verder zal Rijkswaterstaat de wegmarkering verbeteren, aldus Schultz van Haegen.
Na de zware ongelukken in april dit jaar, waarbij een dode viel, drong de regio opnieuw aan op maatregelen. De PvdA-Kamerleden Kuiken en Kerstens stelden vragen aan de minister omdat ze het ook allemaal lang vinden duren.

'Gelders deel A15 niet heel gevaarlijk'

In 10 jaar tijd vielen er op het Gelderse deel van de A15 21 doden en raakten ruim 200 mensen zwaargewond, blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland.
De minister zegt dat de kans om op dit deel van de A15 betrokken te raken bij een 'ernstig slachtofferongeval' lager dan gemiddeld is. Wel is het volgens haar zo dat weggebruikers de A15 als druk ervaren, onder meer door de vele vrachtwagens.