Nieuws
Exclusief interview met directeur Van Hattem: 'Mijn levenswerk is om zeep geholpen'
DODEWAARD - Directeur Ben van Hattem van de gelijknamige slachterij in Dodewaard
spreekt tegen Omroep Gelderland voor het eerst openlijk over de maatregelen die de Nederlandse Voedsel en
Warenautoriteit tegen het bedrijf nam.
'Wij zijn als fraudeur neergezet en hierdoor is mijn levenswerk om zeep geholpen.'
Buiten proporties
Eind januari werd paarden-DNA aangetroffen in rundvlees van de slachter. Van Hattem noemt de maatregelen die daarop tegen zijn slachterij zijn genomen
buiten alle proporties. 'Wij moesten 28 miljoen kilo vlees terughalen,
terwijl er uiteindelijk enkele tientallen paarden zijn die niet
administratief getraceerd konden worden. Daar hebben
wij een fout in gemaakt, maar de NVWA-dierenartsen hebben voor de
rechter getuigd dat zij wel bij het afvoeren van deze afgekeurde paarden
zijn geweest. Het is dus duidelijk wat met deze paarden is gebeurd en
dat ze niet verwerkt zijn.'
Paarden-DNA
De NVWA geeft begin 2014 vijf Nederlandse bedrijven de opdracht om de
herkomst van verdacht paardenvlees, oorspronkelijk uit Frankrijk, op te
sporen en uit de handel te halen. Het gaat om 11.000 kilo vlees dat
tussen januari en oktober 2013 is geleverd en dat
al grotendeels is geconsumeerd. In Frankrijk vindt onderzoek plaats
omdat gefraudeerd is met de paspoorten van de paarden die niet
bedoeld waren voor menselijke consumptie. Bij dit onderzoek komt naar voren
dat in rundersnippers van Van Hattem paarden-DNA
zit.
'Het kan kloppen dat er paarden-DNA is gevonden. Wij verwerkten paard en
rund op dezelfde lijn en dan kan je bijna niet voorkomen dat er
paarden-DNA wordt gevonden. Het is hetzelfde als dat er op een etiket
gewaarschuwd wordt dat er pinda's zijn verwerkt in dezelfde
fabriek. Wij hebben dit niet op het etiket gezet, maar het is hetzelfde
principe. We hebben ook paardensnippers bij rundersnippers gevoegd, maar
dit hebben we wel gewoon op het etiket gezet. Wij hebben niet
gefraudeerd.'
Gebrekkige traceerbaarheid
Volgens de NVWA waren tientallen paarden niet te traceren, voldeed het volledige administratieve systeem van Van Hattem niet waardoor er sprake was van gebrekkige traceerbaarheid van al het verwerkte vlees. Vanwege de onduidelijke herkomst
van de partijen vlees was het volgens de NVWA niet zeker dat dit vlees
aan alle voedselveiligheidsvoorschriften voldeed. Er was risico dat
partijen ongedocumenteerd en zelfs ongekeurd vlees werden verwerkt. De
NVWA was volgens de autoriteit daarom op grond
van wet-en regelgeving genoodzaakt het vlees als niet geschikt voor
menselijke consumptie aan te merken. De NVWA tekende hier wel bij aan dat er
geen gevaar voor de volksgezondheid was.
Donderslag bij heldere hemel
Ben van Hattem moest het nieuws dat er paarden-DNA gevonden was in zijn
rundvlees via de media vernemen. Dit kreegen hij pas twee dagen later per
brief te horen. 'Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. We werken
dagelijks samen met de NVWA, maar dit nieuws
kregen wij via de media te horen. Wij staan zoals elke slachterij onder
toezicht van de NVWA en wij hebben niet eerder kritiek gekregen op ons
traceringssysteem. De herkomst is wel duidelijk. Wij kunnen de
informatie van elke dag, elk uur en elke leverancier
terugvinden. Of het koe 3 of 4 is van die leverancier misschien niet,
maar voor elke afnemer is duidelijk waar het vlees vandaan komt. En elk
levend dier dat geslacht is, is onder toezicht van de NVWA goedgekeurd.
Er zijn de hele dag drie controleurs en keurders
aanwezig. Ik betaal de NVWA 600.000 euro per jaar voor alle controles.
De NVWA weet waar de dieren vandaan zijn gekomen en dat het vlees goed
is. De paarden die zijn afgekeurd, zijn onder toeziend oog van NVWA in
de destructiecontainer beland.'
Blik vooruit
Voor de slachterij waren paarden geen hoofdproduct. Volgens Van Hattem ging
het om zo'n 28.000 euro omzet over twee jaar tegenover een totale omzet
van 100 miljoen euro voor de runderen, schapen en geiten die zijn
geslacht. 'Wij hebben ons niet verrijkt met paardenvlees. Om onduidelijkheid te voorkomen zijn we nu helemaal gestopt met de
slacht van paarden. Wij zijn als fraudeur neergezet en hierdoor is mijn
levenswerk om zeep geholpen.' Directeur Ben van Hattem heeft 27 jaar
geleden zelf de slachterij opgezet en uitgebouwd
en is gespecialiseerd in luxe rundervlees. Na het faillissement in
februari heeft hij er alles aan gedaan om weer door te kunnen gaan. De
50 medewerkers zijn nog niet in dienst van Van Hattem, maar zij worden
nu ingehuurd via een uitzendbureau. 'Op dit moment
zit de productie weer op 40% van wat het is geweest. Ik heb er jarenlang
aan gewerkt om tot die 100 procent te komen en daar wil ik weer naar
terug. Ik wil het personeel weer in dienst kunnen nemen, want ook voor de medewerkers was het een klap. Ik wil niet bij de pakken
neerzitten, ik wil met de blik vooruit.'