Lot directie van NEC in handen van commissarissen

NIJMEGEN - De Raad van Commissarissen van NEC bepaalt deze week in nauw overleg met de machtige investeerders of de directeuren worden afgerekend op de degradatie van de Nijmeegse club.

De komende dagen staan er meerdere evaluaties gepland op het rampzalige seizoen.

Onder druk meer omzet

Het gaat bij NEC om Edo Ophof (technisch) en Bart van Ingen (algemeen). Voorlopig trekt het duo zelf geen conclusies. 'Ik ben geen opgever en wil helpen een nieuwe organisatie op poten te zetten', aldus Ophof. 'Als ik denk dat het zonder mij beter zou gaan, zou ik stoppen maar die mening ben ik niet toegedaan', reageert Van Ingen in vergelijkbare woorden. 'Ik denk dat ik nog van waarde kan zijn, hoewel ik natuurlijk lang niet alles goed heb gedaan. Opstappen is niet iets wat door mijn hoofd schiet. We hebben onder grote druk gestaan, maar er is wel 12 procent meer omzet gerealiseerd. We zijn binnen onze KNVB-begroting gebleven. Het zou misschien wel meer schade opleveren, als iemand nu uitstapt', verdedigt Van Ingen zichzelf. 

NEC nooit een team

Ophof is bij veel supporters de kop van jut. Fans eisten zijn vertrek na de onthutsende nederlaag zondag tegen Sparta. Zijn aankoopbeleid na het gedwongen vertrek van voormalig technisch directeur Carlos Aalbers was ronduit ongelukkig. Ophof haalde acht spelers, maar die bleken niet of nauwelijks een toegevoegde waarde. 'Het is nooit een team geweest. De oorzaak zit hem vooral in het mentale vlak. Maar het was ook niet makkelijk. Het aanbod was niet groot en niets doen betekent ook een probleem. Het is laveren geweest en ik had mezelf ook een betere afloop gewenst', meldt Ophof.

Nieuwe situatie biedt kansen

'Natuurlijk ben ik deelgenoot', vervolgt de technisch directeur. 'Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid. Maar uiteindelijk is het aan de RvC om wat te vinden over mijn positie. Die dialoog moet je ook gewoon aangaan.' Voorlopig vallen de ontslagen bij het kantoorpersoneel. In twee emotionele sessies sprak Van Ingen de ongeruste werknemers toe. 'Niets is pijnlijker, maar het is wel de realiteit. De emotie moet een plaats krijgen, waarin het besef er ook is dat we verder moeten. Want tegelijkertijd is dit, hoe gek het ook klinkt, ook een situatie die ons weer kansen biedt.'

Deze week praat de RvC uitgebreid met de directie. Ook investeerders, onder wie voormalig voorzitter Hans van Delft, schuiven aan bij de evaluatie op het dramatische seizoen. 

Meer over dit onderwerp:
NEC
Deel dit artikel: