Nieuws

'Wie stopt zijn vader nu in een schuurtje?'

DINXPERLO - Gekort worden op je AOW-uitkering omdat je samenwoont met je kind die voor je zorgt.
Als de Eerste Kamer eind juni akkoord gaat, moeten tienduizenden ouderen maandelijks honderden euro's inleveren. Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) gaat ervan uit dat mensen die samenwonen kosten voor levensonderhoud delen en daardoor goedkoper uit zijn.

Petitie

Johnny Rijks is inmiddels een actie begonnen tegen de 'mantelzorgboete'. De Dinxperloër woont samen met zijn 79-jarige vader Theo, die door de nieuwe wet 340 euro wordt gekort op zijn AOW. Inmiddels hebben honderden mensen de petitie van Rijks ondertekend. 'Je bent nou bijna genoodzaakt, dat ik apart ga wonen of mijn vader in een schuurtje in de tuin, want dan houdt hij wel zijn hele AOW', aldus Rijks.

Ouderenorganisaties ook tegen

Verschillende ouderenorganisaties zijn fel tegen het plan van het kabinet. 'Als je wilt dat mensen voor elkaar zorgen moet je dat ook faciliteren. Dan mogen mensen daar niet financieel de dupe van worden', zegt een woordvoerdster van de ANBO. De ouderenbond heeft inmiddels een brief gestuurd aan de leden van de Eerste Kamer, die eind juni moeten beslissen over de nieuwe wet.

Eerste Kamer beslist

Het is nog maar de vraag of de Eerste Kamer instemt met het plan. Volgens de senatoren van de ChristenUnie staat de maatregel haaks op het christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Ook de SGP verzet zich naar verwachting tegen het plan. Daarmee wordt het zeer twijfelachtig of het wetsvoorstel het in de Eerste Kamer zal halen. Het kabinet heeft namelijk geen meerderheid in de senaat.

Bezuiniging

De korting op de AOW bij ouderen die samenwonen met hun kinderen moet volgens staatssecretaris Klijnsma 250 miljoen euro aan besparingen opleveren. Die bezuiniging moet volgens ouderenorganisatie KBO-Brabant worden opgebracht door zo'n 58.000 ouderen die er een kleinde 4.000 euro per jaar op achteruitgaan.