MÃxima krijgt zoen bij verrassingsbezoek Groesbeek

GROESBEEK - Wie kan zeggen dat hij of zij Koningin Máxima heeft gezoend? Dat zullen er niet veel zijn.

Gerard, medewerker van Buurtmarkt Breedeweg, durfde het aan. Hij gaf de koningin drie dikke pakkerds.

Gerard en andere medewerkers van Buurtmarkt Breedeweg in Groesbeek kregen dinsdagochtend onverwachts hoog bezoek: niemand minder dan koningin Máxima bracht een verrassingsbezoek aan de supermarkt met biologische streekproducten.

Buurtmarkt Breedeweg is één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Op 22 mei krijgen de medewerkers uit handen van de koningin een prijs uitgereikt. Maar dinsdag kwam Máxima dus met eigen ogen het project bekijken.

Streekproducten

In de buurtmarkt werken mensen met een beperking onder leiding van een bedrijfsleider. Zij verkopen daar onder meer streekproducten, zoals zuivel, vlees, wijn en honing. Ook heeft de buurtmarkt diverse vrijwilligers die de werkzaamheden ondersteunen. Er zijn in totaal 30 mensen werkzaam bij de buurtmarkt voor gemiddeld 6 dagdelen in de week.

De buurtmarkt is gevestigd in de voormalige Spar-winkel en heeft de uitstraling van een overdekte markt. Zo is er een lunchroom, ontmoetingsruimte voor de buurt en marktkramen met lokale groenproducten. Ook zijn er soms wijnproeverijen van lokale wijnen en kooklessen voor de buurt. 

Naast dat de buurtmarkt een zinvolle en leuke werkomgeving biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is het ook een waardevolle voorziening voor mensen uit de kleine dorpskern Breedeweg. Daar is geen andere winkel meer aanwezig. In de buurtmarkt kunnen zij hun dagelijkse boodschappen doen en ontmoeten zij elkaar in de lunchroom of ontmoetingsruimte.

Succesvol

Het concept van de buurtwinkel gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is niet uniek in Nederland, maar Buurtmarkt Breedeweg is wel een succesvol, nog steeds groeiend voorbeeld ervan. Het Oranje Fonds was één van de financiers bij de start van de winkel, vooral voor het ontmoetingsgedeelte in de buurtmarkt.

De buurtmarkt is een initiatief van zorginstelling Pluryn. Zij hebben zes maatschappelijke ondernemingen in de regio en daarnaast ook diverse wooninstellingen. Hun belangrijkste doelstelling is de participatie van mensen met een handicap in de samenleving, waarbij ze mensen begeleiden op het terrein van wonen, werken, leren en vrije tijd.

Met de prijs bekroont het Oranje Fonds sociale initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. De uitreiking in 2014 heeft als thema 'Samen Meer', met initiatieven waar vrijwilligers zich langdurig inzetten voor kwetsbaren in de samenleving en hen zo betrekken bij de maatschappij.

Eerdere beroemde zoenen

Prinses Beatrix werd in haar tijd als koningin ook een aantal keer verrast door spontane zoenen. Zo werd ze tijdens een bezoek aan de vrijmarkt op 30 april 1988 door een willekeurige voorbijganger spontaan gekust:

Knuffel

En natuurlijk hoort ook de knuffel van onze nationale knuffelmarokkaan Ali B. in dit rijtje thuis:

Meer over dit onderwerp:
Zorg Zorg-Participatie wet
Deel dit artikel: