Onafhankelijk instituut voor beroepsziekten

ARNHEM - De Burcht, het wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging, pleit voor een onafhankelijk instituut dat beroepsziekten beoordeelt.

Nu is er alleen nog een speciale commissie voor asbestslachtoffers die hun ziekte beoordeelt. 

Jarenlange juridische strijd

Nu werkt het zo dat iemand die een andere beroepsziekte heeft zijn werkgever aansprakelijk moet stellen. Vaak leidt dat tot juridische procedures die jaren kunnen duren. Eén van de bekendste beroepsziektes is de schildersziekte OPS. Hierbij is het normaal dat procedures van OPS-slachtoffers tegen hun werkgever 15 jaar kunnen duren.
Die ervaring heeft Albert Schuurman uit Dodewaard ook. Hij werkte jarenlang in een steenfabriek in Opheusden. In de fabriek gebruikten ze mangaan waarmee de stenen gekleurd werden. Volgens Schuurman zijn hij en andere collega's ziek geworden door het inademen van mangaan. Dat leidde bij hem tot schade aan zijn hersenen en fysieke klachten. Inmiddels is hij al 15 jaar bezig om erkenning te krijgen. Er is een jarenlange juridische strijd. 

Eerder duidelijkheid

Volgens Wim Eshuis die onderzoek doet voor het wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging, is het gevolg dat werknemers hun werkgever aansprakelijk moeten stellen. Die geven de zaak vervolgens uit handen aan hun verzekeraar die de juridische zaak afhandelt. Die bekijken het juridisch en zullen dus ook alles in stelling brengen om te voorkomen dat ze moeten betalen. Een onafhankelijk instituut zou die hele procedure kunnen versnellen en eerder duidelijkheid kunnen geven.

Deel dit artikel: