Studenten HAN bouwen solarboot

DOETINCHEM - Acht studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen ontwikkelen een zonaangedreven boot, een zogeheten solarboot.Momenteel zijn ze een mal van piepschuim aan het maken in een loods van Qconcepts in Doetinchem, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de bouw van onder meer boten.


De studenten vinden het zelf een uniek project, omdat ze de boot helemaal zelf maken. Het vaartuig heeft straks vier zonnepanelen waarmee energie wordt opgewekt. Is er te weinig zon, dan vaart de boot verder op de accu van de elektromotor. Het is de bedoeling dat de studenten met hun eigen gebouwde zeilboot met zonnepanelen meedoen aan de zeilrace DONG Solar Challenge in Friesland en Groningen.

Leerproces

De studenten leren met dit project hoe ze een boot bouwen en hoe ze verschillende technieken moeten toepassen. Zo bouwen studenten Lucas Bergman en Milan van de Veerdonk de boot. Sander Knuvers houdt zich bezig met de softwaremogelijkheden. Hij bekijkt hoeveel energie van de zon is opgeslagen of dat ze op de accu van de elektromotor verder moeten varen. Het is een technische vaarrace waarbij uiteraard wordt gelet op de hoeveelheid zon tijdens de wedstrijd.

4 zonnepanelen

De kale boot zal 25 kilo wegen. De zonnepanelen wegen 4 keer 15 kilo en kunnen maximaal 1100 watt leveren. Het team wil niet prijsgeven hoeveel de solarboot straks met bestuurder zal wegen, omdat ze deze informatie niet willen delen met de concurrentie. De boot heeft nog geen naam. Heeft u een suggestie? Mail die dan naar corine@gld.nl.

Pasen

Rond Pasen moet de boot klaar zijn. Volgens Jurian Rademaker van Qconcepts in Doetinchem ligt de druk hoog, omdat de studenten op 28 juni al met de eigen gebouwde boot willen meedoen aan de solarzeilrace in Friesland en Groningen. 21 scholen -en of bedrijfsteams doen mee aan deze wedstrijd in de A klasse, een hoge categorie voor boten met één persoon aan boord.

Monaco

Ook is er van 10 tot 12 juli een Solar 1 race in Monaco. Het is nog onduidelijk welke HAN-student daaraan mag meedoen. Ze willen allemaal wel deelnemen aan deze internationale race op zee.


Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: