Bouwvergunning dankzij pilot Lingewaal

HERWIJNEN - Fruitteler Martin van Baalen uit Herwijnen kan zijn bedrijf voortzetten dankzij de gemeente Lingewaal die ervoor heeft gezorgd dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden op regels voor de bescherming van de Hollandse Waterlinie.

Vorige week ondertekenden de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Brabant en 11 gemeenten afspraken over hoe de historische verdedigingswerken beter beschermd kunnen worden. Lingewaal zag dat het gebied op slot ging en zorgde ervoor dat er ook uitzonderingen op de regels gemaakt konden worden.

De Hollandse Waterlinie bestaat uit 46 forten, 5 vestingssteden en vele kanalen, dijken en sluizen. De 85 kilometer lange verdedigingswerken werden gebouwd tussen 1815 en 1940 en moesten bescherming bieden tegen de vijand. In het Pact van Loevestein, dat vorige week werd ondertekend, is geregeld dat het bijzondere karakter van het erfgoed behouden blijft.

Lingewaal zag ondernemers in de knel komen en sprak af dat gemeenten in overleg met de provincie afspraken verantwoord mag verruimen. Zo wordt het mogelijk voor de familie Van Baalen om de schuur te bouwen die nodig is om het bedrijf gezond te houden. Een bouwvergunning is er niet, maar de gemeente gaat ervan uit dat die er zal komen.

Deel dit artikel: