PVV: directeur provincie moet geld dienstauto terugbetalen

ARNHEM - Algemeen directeur Paul van Kalmthout van de provincie Gelderland heeft volgens de PVV ten onrechte gebruik gemaakt van de dienstauto.

Ook heeft de hoogste ambtenaar van de provincie 9.163 euro aan pensionkosten vergoed gekregen, waar hij volgens onderzoek van de PVV geen recht op had. De partij vindt dat hij dat geld terug moet betalen.

Tot 14 juni 2011 was er geen regeling die het mogelijk maakte voor de directeur om gebruik te maken van de dienstauto. Toch maakte hij van 1 januari 2010 tot 14 juni 2011 124 ritten met auto met chauffeur van de provincie. De regeling die er nu is, staat niet toe dat de directeur de dienstauto ook gebruikt voor woon-werkverkeer. Uit onderzoek van de PVV blijkt dat hij zich in 2011 en 2012 8 keer met de dienstauto naar zijn huis in Arnhem of Den Haag heeft laten brengen.

Uit een rondgang langs buurprovincies blijkt dat het niet gebruikelijk is dat een algemeen directeur van een provincie gebruik maakt van de auto met chauffeur van de provincie. In Overijssel en Brabant is de dienstauto alleen beschikbaar voor de Commissaris van de Koning en de gedeputeerden. Slechts bij hoge uitzondering maakt de directeur in deze provincies gebruik van een auto met chauffeur.

Provincie Gelderland: directeur is afspraken nagekomen

Gedeputeerde Staten zeggen in een persverklaring dat de algemeen directeur niet onrechtmatig heeft gehandeld. Volgens GS is hij de afspraken nagekomen. 'Er is geen gebruik gemaakt van de dienstauto voor woon-werk verkeer.'

Volgens GS was er met de vergoeding voor de pensionkosten ook niets mis. Ook dat gebeurde volgens GS volgens afspraak. De vergoeding is direct stopgezet nadat de algemeen directeur op eigen kosten een woning in Arnhem heeft betrokken. Het college was al op de hoogte van de voorlopige conclusies van het PVV-onderzoek.

Verdaas

De PVV onderzocht eerder het declaratiegedrag van gedeputeerde Co Verdaas. Verdaas declareerde ritjes van Arnhem naar Nijmegen, maar hij ging soms naar Zwolle waar zijn vriendin woonde. Een gedeputeerde is verplicht in zijn provincie te wonen. Het kostte hem pas de kop toen hij staatssecretaris was. Na een maand besloot Verdaas op te stappen.

Het OM heeft geen strafrechtelijk onderzoek naar Verdaas ingesteld, omdat hij zichzelf niet heeft verrijkt. 'Er zijn veel minder kosten gedeclareerd dan wanneer voor de afstand Zwolle-Arnhem was gedeclareerd', aldus het OM in een persbericht van maart dit jaar.

Deel dit artikel: