Midwinterhoornblazen nationaal erkende volkscultuur

EPE - Het midwinterhoornblazen komt als traditie op de nationale lijst van immaterieel erfgoed dat meldt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Het gaat dan om het midwinterhoornblazen in Gelderland en Overijssel. 

De nationale erkenning is een opstap naar de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarvoor zoekt de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen contact met onder meer Duitsland.

De traditie gaat ver terug de oudste brieven over het gebruik van deze hoorn als midwinterhoorn komen uit het jaar 1815. Midwinterhoornblazers blazen om de beurt de boodschap verder dat het donker moet gaan want het licht komt eraan. De hoorn zelf als communicatiemiddel gaat al eeuwen terug. Zondag start het midwinterseizoen en het eindigt op Driekoningen 6 januari.

24 groepen in Gelderland houden zich bezig met het midwinterhoornblazen. Een deel daarvan is verenigd in de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen. Zo'n 75 procent van de Gelderse midwinterhoornblazers zijn onderdeel van deze federatie.

'Positief, erkenning voor onze inzet om traditie voor de toekomst te behouden', aldus Ben Jonker van de De Veluwse Midwienterhoornbloazers tevens mede-oprichter van de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen.
Meer over dit onderwerp:
Cultuur
Deel dit artikel: